Horjuva mielenterveys koskettaa kaikkia

Mielenterveys on WHO:n määritelmän mukaan hyvinvoinnin tila, jossa ihminen pystyy näkemään oman toimintakykynsä ja selviytymään erilaisissa elämäntilanteissa, työskentelemään ja ottamaan osaa yhteisönsä toimintaan. Viime vuonna sairastuvuus on maassamme pienentynyt jopa 16 prosenttia, vaikka samaan aikaan terveyserot ovat kasvaneet huolestuttavasti. Tähän vaikuttavia tekijöitä ovat muun muassa elintavat, elinolot, terveydenhuollon toiminta sekä perimä. Tarkasteltaessa eri kaupunkien sairastavuutta sekä yleisintä sairautta, yllättää Seinäjoen ja Vaasan tilanne. Molemmissa kaupungeissa mielenterveysongelmat nousevat kärkeen.

Kansalaisaloite mielenterveyspalveluiden terapiatakuusta on ylittänyt 50 000 kannattajan rajan, joten se etenee eduskunnan käsittelyyn. Tämä on tärkeä asia. Aloitteessa ajetaan muutoksia mielenterveyslakiin ja terveydenhuoltolakiin, jolloin terveyskeskukseen yhteyttä ottavan potilaan hoidon tarve tulisi arvioida viimeistään kolmantena arkipäivänä. Psykoterapia sekä psykososiaalinen hoito olisi aloitettava neljän viikon kuluessa hoidontarpeen arvioinnista. Tämän lisäksi mielestäni myös akuutin hoidon tarpeeseen tulee ohjata riittävät resurssit.

Toivottavasti eduskunnassa ymmärretään apua tarvitsevien hätä sekä horjuvan mielenterveyden aiheuttama tuska läheisille. Rahalliset panostukset ennaltaehkäisevään työhön ja varhaisessa vaiheessa saatu hoito maksavat itsensä takaisin moninkertaisesti. Erityisen tärkeää nopea hoitoon pääsy on pienten lasten vanhemmilla. Jokaisen ihmisen hyvinvointi on arvokasta ja elinvoimainen ihminen kykenee antamaan oman parhaan panoksensa niin kotona kuin työpaikalla.

Anna-Maija Renko, eläinlääkäri, Pohjanmaan Kokoomusnaisten puheenjohtaja

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.