Kesäduunituki tarjonnut nuorille mahdollisuuksia työelämään

Julkaistu:

Aihe:

KAUHAVAN kaupunki on tarjonnut kauhavalaisille yrityksille ja yhdistyksille tukea nuorten työllistymiseen kesällä 2019 määrärahan puitteissa. Kesätuen kohderyhmänä ovat olleet 15–20 -vuotiaat nuoret ja se on tarkoitettu Kauhavalla toimivien yksityisten työnantajien, yhdistyksien sekä alle 50 henkilöä työllistäville yrityksille nuorten työnsaannin edistämiseksi.

Margit Kontola on ollut mukana Kauhavan kaupungin Kesäduunituki-projektissa mukana sen alkuhetkistä lähtien. Hän on toiminut Kesäduunituen yhteyshenkilönä ja mainitsee tuen heränneen uudelleen iskuun tänä kesänä.

–Tarjonta on monipuolistunut, uusia yrityksiä on lähtenyt projektiin ja entistä enemmän toimintaan on tullut mukaan juuri 15-vuotiaita nuoria. Kortesjärveläisetkin yritykset ovat havainneet tänä kesänä tukimahdollisuuden ja hyödyntäneet sitä aikaisemmista vuosista poiketen. Yhdessä niistä nimenomaan työelämään on päässyt 15-vuotias, mikä on aivan mahtavaa, Kontola kertoo.

VIIMEISTEN vuosien aikana kesäduunituen tiimoilta edistystä on tapahtunut.

–Kolme vuotta sitten huomasin ennen kuntaliitosta voimassa olleen suviduunituen loppuneen kokonaan kuntaliitoksen yhteydessä. Saimme lopulta kaupungin budjettiin nuorien työllistymisen tukemiseen tarkoitetun määrärahan, josta aloitettiin käyttämään nimeä kesäduunituki, Kontola toteaa.

Kontola kokee kaupungin auttamisen nuorten työllistymiseen kesällä erittäin tärkeänä.

Mainos

–Sillä on valtavan suuri merkitys nuoren itsetunnolle ja kasvamiselle. Sitä kautta opitaan työelämän sääntöjä, saa omaa rahaa ja ehkä löytää omaa suuntaa omalle tulevaisuudelleen. Esimerkiksi 18-vuotiaiden, joille työelämä kontekstina on täysin vieras, voi olla suuria haasteita päästä mukaan työelämään, sillä haastattelujen yhteydessä työnantajat miettivät, miksi hakija ei ole koskaan aikaisemmin ollut töissä, Kontola sanoo.

KONKREETTISENA esimerkkinä ajankohtaisista oppimisosa-alueista nuorilla koskien työelämää Kontola mainitsee älypuhelimet ja niiden kanssa toimimisen.

–Kännykän käyttö nousee jatkuvasti suoraan työnantajilta esille. Nuoret eivät välttämättä hahmota sitä, että kännykkää ei saa käyttää työaikana, joten sen vuoksi on keskeistä päästä työelämään oppimaan, että työpaikalla pitää osata elää sääntöjen mukaisesti, Kontola korostaa.

Harva unohtaa ensimmäistä työpaikkaansa ja miten siellä on otettu vastaan. Kontola kannustaa yrittäjiä antamaan nuorille mahdollisuuden työllistyä kesällä, koska kaikilla on joskus se ensimmäinen kerta mennä töihin.

–Nuorelle tilanne voi olla täysin uusi ja ajatukset työnantajan kanssa eivät joka kerta parhaalla mahdollisella tavalla kohtaa. Toivoisin kuitenkin, että sekä yrittäjät että nuoret eivät luovuttaisi asiassa liian aikaisin, vaan mahdollisuus suorittaa kesätyö loppuun asti säilytettäisiin.

Kesäduunin toimintaohjeet, työsopimuspohjan ja tilityslomakkeet ovat tavoitettavissa Kauhavan kaupungin Nuorten Kauhava- verkkosivuilta.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.