Kesäharjoittelulla pohjia talven kilpailuihin

Julkaistu:

Aihe:

VANHAN sananlaskun mukaan hiihtäjät tehdään kesällä. Tämän sanonta ei varmastikaan kovinkaan suuresti mönkään mene, sillä kesä tarjoaa talvilajien harrastajille erinomaisen mahdollisuuden rakentaa kuntopohjaa tulevan kilpailukauden koitoksiin. Kesäaikana kehitetyt ominaisuudet ovat monesti kultaakin kalliimpia itse kilpailukaudella rasituksen määrän ollessa monessa kestävyysurheilulajissa korkealla.

Kortesjärven Järvi-Veikkojen hiihtojaoston harjoitusryhmissä harjoittelu on jatkunut heti talven kilpailukauden jälkeen suunnitelmallisesti kesäharjoittelulla. Harjoitusryhmän valmentajana toimivan Elina Huhdankosken mukaan Järvi-Veikkojen hiihtojaoston toiminnassa on ollut viime vuosina havaittavissa positiivista nousujohteisuutta.

–Harrastajamäärämme on kasvanut todella paljon. Meillä on ollut jatkuvasti hyvä yhteishenki toiminnassa ja nappulakisojen suosio on pysynyt talvisin erittäin korkealla, Huhdankoski kertoo.

SUOMESSA hiihtäjillä kilpailukausi on pitkä. Kesällä taukoa hiihtämisestä jonkin verran kertyy, mutta harjoittelun määrä pysyy tavoitteellisesti kilpailevilla korkeana. Kilpailukauden profiili korostaa erityisesti urheilijoiden kestävyyttä, jota on mahdollista harjoittaa matalalla teholla suoritetuilla useilla treenitunneilla. Tämä ja harjoittelun monipuolisuus on otettu huomioon myös Järvi-Veikkojen harjoittelussa.

–Olemme kesäharjoittelussa kierrättäneet kolmea erilaista harjoitusmallia, jotka ovat suo, sauvarinne sekä rullahiihto. Näiden treenien alku- ja loppuverryttelyihin pyrimme ottamaan mukaan myös nopeus- ja taitoharjoituksia. Sen lisäksi olemme korostaneet yhteisissä harjoituksissamme tekniikan kehittämistä ja siihen keskittymistä, kuten esimerkiksi suksitaituruutta, Huhdankoski sanoo.

Kesäajan yhteinen harjoittelun on tärkeässä roolissa myös hiihtäjien harjoitusporukan ryhmädynamiikan kannalta.

–Ympärivuotinen harjoittelu pitää meillä porukan todella yhtenäisenä. Harvemmin kukaan kesäaikaan toiminnasta jää pois. Jos harjoittelut alkaisivat vasta syksyllä, niin kynnys osallistua toimintaan tauon jälkeen voisi nousta nopeasti entisestään, Huhdankoski toteaa.

KORKEUSEROJEN puute tasaisella lakeudella vaikeuttaa osin hiihtäjien harjoittelua verrattuna muihin Suomen alueisiin, mutta Huhdankoski näkee sen olevan paikattavissa hyvällä harjoitteluasenteella.

–Sanomattakin selvää, että se asettaa meille alueellisia haasteita, mutta kyllä täältäkin mäkiä etsimällä löytyy. Alppihiihtäjäksi ei välttämättä opi, mutta esimerkiksi Simpsiön rinteitä pystymme hyödyntämään todella hyvin sauvarinnemaastona, Huhdankoski mainitsee.

Järvi-Veikkojen hiihtäjien yhteisharjoituksia järjestetään kesän ajan sunnuntaisin. Kilpailukauteen on vielä matkaa, mutta edellä mainitun aktiivisen harjoittelun kautta monella Järvi-Veikkojen hiihtäjistä tulee varmastikin suksi liikkumaan ensi talvena edellistä vuotta liukkaammin.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.