Lukijan mielipideartikkeli:

Evijärvi maksattaa tunaroinnin kuntalaisilla

Itseään ”itseään suuremmaksi kunnaksi” kutsuvan Evijärven hallinnon surkea taso näkyy tämän päätöksen kiemuroissa. Surkeinta on ehkä se, ettei todellisuudessa näytä olevan edes tarkoitustakaan ryhdistäytyä, vaan toimivaltansa ylittäneet eivät joudu mihinkään vastuuseen tekemisistään.

Kunnanvaltuusto päätti 17. kesäkuuta keskustalaisten äänin 10–7, että kuntalaiset maksakoot Evijärven kunnanhallituksen vuonna 2013 tekemän lainvastaisen päätöksen kulut, eikä lainvastaisen päätöksen tehneiden tarvitse avata lompakkoaan asian johdosta.

Tapaus juontuu 19. elokuuta 2013 kunnanhallituksen päätöksestä hankkia lakimies valmistelemaan tutkintapyyntöä, koska kuntalaiset olivat arvostelleet silloisen kunnanjohtajan ja kunnanhallituksen jäsenten toimintaa. Arvostelu aiheutti kunnanhallituksen näkemyksen mukaan mielipahaa, ja kunnanhallitus hankki lakimiehen kunnan kustannuksella.

Päätöksestä valitettiin ja hallinto-oikeuden käsittelyssä kunnanhallitus vaati valituksen tehneiltä kuudelta evijärveläiseltä, kultakin 2 000 euroa korvausta kunnalle aiheutuneista kuluista. Kunnanhallituksen oikeudessa virkavastuulla vaatima summa oli yhteensä 12 000 euroa.

Hallinto-oikeus kumosi kunnanhallituksen päätöksen ja totesi, ettei kunnan toimialaan kuulu suojella kunnanjohtajan eikä luottamushenkilöidensä kunniaa verovaroin.

Lainvastaisen päätöksen aiheuttama lakimiehen lasku kunnalle oli 3 180,60 euroa. Lisäksi on laskettava kuluksi kunnanhallituksen virkavastuulla oikeudelle ilmoittama 12 000 euron kulu, jolloin loppusumma ylittää jo 15 000 euroa.

Kunnanhallituksen vastuukysymys asiassa on ollut jo 21. kesäkuuta 2016 kunnanvaltuuston päätettävänä, jolloin omassa asiassaan äänesti useita keskustalaisia valtuutettuja. Allekirjoittanut valitti yhdessä valtuutettu Kattilakosken kanssa hallinto-oikeuteen, joka totesi 21. kesäkuuta 2016 päätöksen laittomaksi, jääviyksien vuoksi.

Itseään ”itseään suuremmaksi kunnaksi” kutsuvan Evijärven hallinnon surkea taso näkyy tämän päätöksen kiemuroissa. Surkeinta on ehkä se, ettei todellisuudessa näytä olevan edes tarkoitustakaan ryhdistäytyä, vaan toimivaltansa ylittäneet eivät joudu mihinkään vastuuseen tekemisistään.

Kunnanhallitus pyrki tilanteeseen, jossa kunnan hallinnon toimintaa arvosteleva olisi voitu syyllistää kuntalaisen omilla verorahoilla hankitun lakimiehen toimin. Hanke on nyt todettu itseään suuremmaksi tunaroinniksi. Hyvä niin!

Lasse Vertanen, kunnanvaltuutettu (sd.), Evijärvi

Lue lisää

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Pesäpallokauden kynnyksellä Matti Lehto kysyy mielipidekirjoituksessaan, mikä on VImpelin Vedon linja pelikuulutusten osalta. Kuva: Lasse Pippola.

Mielipide 2

KIRJOITIN viime vuonna mielipiteeni pesäpallo-ottelujen kuuluttamisesta. Se julkaistiin elokuussa 2023 Ilkka-Pohjalaisessa ja Järviseudun Sanomissa. Olin

Pohjanmaan Kristillisdemokraattien naisjärjestö vetoaa lapsen oikeuteen viettää aikaa vanhempiensa kanssa.

Kallisarvoinen lapsi

Lasten hätä ja nuorten ahdistus täytyy ottaa nyt todesta. Meillä on faktatietoa siitä, miten terveyden

Valtio kunnan kukkarolla.

Valtio kunnan kukkarolla 

Näyttää vahvasti siltä, että yhä kiristyvässä talousahdingossaan valtio kurkkii myös kuntien kukkarolle. Ei sinänsä mitään uutta

Pesäpallokauden kynnyksellä Matti Lehto kysyy mielipidekirjoituksessaan, mikä on VImpelin Vedon linja pelikuulutusten osalta. Kuva: Lasse Pippola.

Mielipide 2

KIRJOITIN viime vuonna mielipiteeni pesäpallo-ottelujen kuuluttamisesta. Se julkaistiin elokuussa 2023 Ilkka-Pohjalaisessa ja Järviseudun Sanomissa. Olin

Pohjanmaan Kristillisdemokraattien naisjärjestö vetoaa lapsen oikeuteen viettää aikaa vanhempiensa kanssa.

Kallisarvoinen lapsi

Lasten hätä ja nuorten ahdistus täytyy ottaa nyt todesta. Meillä on faktatietoa siitä, miten terveyden

Valtio kunnan kukkarolla.

Valtio kunnan kukkarolla 

Näyttää vahvasti siltä, että yhä kiristyvässä talousahdingossaan valtio kurkkii myös kuntien kukkarolle. Ei sinänsä mitään uutta

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.