Lomailuun virikkeitä museovierailuilla

Julkaistu:

Aihe:

KESÄISIN kelien ollessa kohdillaan moni haluaa luonnollisesti viettää aikaansa ulkoilmassa ja museot eivät välttämättä tule ensimmäisenä mieleen lomasuunnitelmia valmistellessa. Vierailut niissä saattavat kuitenkin yllättää kävijänsä varsin positiivisesti.

Jääkärintiellä liikkuessa vastaan kävelee autollensa suuntaava vaasalainen Niku Rintala, joka on juuri vieraillut Kortesjärven kylän varrella vanhassa viljamakasiinissa sijaitsevassa Markin museossa. Museon pysyvä näyttely esittelee talonpoikaisesineistöä 1800-luvulta 1900-luvun alkupuolelle. Rintala päätti pitää matkustamisesta tauon kesälomareissullaan Kortesjärven kohdalla ja keksi aikansa kuluksi käydä vierailulla paikallisessa museossa. Hänen mukaansa lomapäivinä ajatuksia on mukava saada välillä aivan muualle kotiympyröistä ja museoissa vietetty aika ei lähes koskaan valu hukkaan.

–Museot tarjoavat hyvää ajanvietettä ja vierailut niissä parantavat yleensä mainiosti yleissivistystä. Jos aikaa on vain vähän käytettävissä, lyhyemmilläkin vierailuilla ehtii aina oppia jotain uutta, Rintala kommentoi.

MUSEOVIERAILUJEN suurena etuna Rintala näkee niiden helppouden, mutta toteaa useasti tietämyksien museoista sekä niiden näyttelyistä olevan varsin rajallista.

–Monet kesäaktiviteetit vaativat tarkkaa etukäteissuunnittelua, mutta museoihin voi sen sijaan poiketa spontaanisti omien aikataulujensa mukaisesti ja viettää siellä aikaansa niin kauan kuin kohteeseen mielenkiintoa riittää. Epäilen, että suurimmalla osalla museovisiitit jäävät toteuttamatta vain siitä syystä, koska ei tule yksinkertaisesti mieleen poiketa museoissa. Monesti ollaan lopulta myös melko tietämättömiäkin museoiden tarjonnasta, Rintala kertoo.

RINTALA mainitsee matkailun toimivan useimmiten lähtölaukauksena satunnaisille museovierailuilleen. Monesti matkustamisen yhteydessä saattaa päätyä sellaisiin paikkoihin, joihin ei olisi aikaisemmin osannut edes ajatella päätyvänsä. Ennakkoluulottomasti erilaisissa näyttelyissä ja museoissa kiertelemiset ovat yllättäneet sisällöillään keskimääräisesti positiivisesti.

–Uskon, että ihmisten asenteet ja yleinen kulttuurikiinnostus vaikuttavat museokäyntien määrään. Omalla kohdallani erikoisnäyttelyt toimivat hyvänä herätteenä, joista kiinnostus museovierailuihin syntyy. Tällä kertaa kyse ei kuitenkaan ollut siitä, vaan visiittini Kortesjärvelle oli aika lailla sattuman sanelemaa pitäjän osuessa matkustusreittini varrelle. Täällä on tyylikkäitä museoita hienoilla puitteilla, Rintala toteaa.

Markin museo Kortesjärven Jääkärintiellä on avoinna keskiviikosta sunnuntaihin. Museon ylläpidosta vastaa Kortesjärvi-Seura ry. Tänä kesänä museon näyttelyssä on esillä muun muassa luokkakuvia vuosien varrelta sekä materiaalia Appelbergin pappilaelämästä.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.