Soiniin suunnitellaan tuulivoimaa

Kartassa näkyy ensimmäinen suunnitelma Soinin Kimpilamminkankaalle suunnitteilla olevasta tuulivoimapuistosta. Kuvassa Energiequellen projektipäällikkö Atte Lohman.
SOININ Kimpilamminkankaalle on suunnitteilla tuulivoimapuisto, johon sijoitettaisiin maksimissaan 31 tuulivoimalaa. Hanketta hallinnoi uusiutuviin energiaratkaisuihin keskittynyt Energiequelle, joka esitteli puiston suunnitelmaa yleisölle ensimmäistä kertaa tiistaina 25. kesäkuuta Hautakylä-salissa.

NIMI Kimpilamminkangas saattaa olla monelle paikallisellekin vieras, koska nimi on Etelä-Pohjanmaan liiton keksimä. Tuulivoimapuisto tultaisiin rakentamaan käytännössä Matosuon turvetuotantoalueen ympärille. 

Tuulivoimapuiston suunnittelu alkoi viime vuonna Soinin kunnan aloitteesta. 

– Soinin kunta esitteli meille, että maakuntakaavassa tämä alue on merkitty tuulivoima-alueeksi, mutta kukaan ei ollut lähtenyt kehittämään asiaa eteenpäin. Tutkimme alueen ja totesimme, se että vaikuttaa ihan hyvältä, eikä ole lähtökohtaisesti mitään esteitä tuulivoimapuiston rakentamiselle, kertoo Energiequellen projektipäällikkö Atte Lohman.

Asutusta tuulivoimapuistolle suunnitellulla alueella ei ole. Lähimmät talot löytyvät alueen reunasta mitattuna noin 1,5 kilometrin päästä.

 –Olemme tehneet alueelle melumallinnukset, joiden mukaan melusta ei ole haittaa asutukselle. Monilla puolilla aluetta ei myöskään ole asutusta ollenkaan, Lohman huomauttaa.

TUULIVOIMAHANKKEET etenevät alue kerrallaan. Se yhtiö, joka saa vuokrattua maan, voi myös rakentaa sille. Kimpilamminkankaan alueella muutamilla yhtiöillä, esimerkiksi UPM:llä, Vapolla ja Finsilvalla, on isompia maapalstoja ja yksityisillä maanomistajilla pienempiä alueita.

–Luonnoltaan alue on siis talousmetsää, jolloin sen luontoarvot ovat pienet, Lohman täsmentää, 
–Alueella on jo myös tällä hetkellä käynnissä turvetuotantoa, joten se on jo valmiiksi teollisessa käytössä. 

Maanvuokraussopimusten tekeminen maanomistajien kanssa on vielä osittain kesken.

Seuraavaksi käynnistyy virallinen luvitusprosessi, eli ympäristövaikutusten arviointi ja kaavoitus. Näissä toimissa kuluu muutama vuosi. 

 –Alueen luontoarvot selvitetään ja arvioidaan kaikki mahdolliset vaikutukset, eli mitä maastossa on ja mitä vaikutuksia tuulivoimaloilla on luontoon, ihmisiin, muinaismuistoihin, maisemaan ja niin edelleen, Lohman luettelee.

PROSESSIN monivaiheisuuden vuoksi, onkin vaikea sanoa tarkkaan, kuinka kauan menee siihen, että tuulivoimaloiden rakentaminen päästään aloittamaan. Lohman arvioi, että tuulivoimaloita aletaan Kimpilamminkankaalle pystyttää noin 3-5 vuoden päästä. 

Tuulivoimaloita on Soiniin tulossa kuitenkin jo sitä aiemmin. Konttisuolla aiemmin aloitettu luvitusprosessi on nyt valmis ja sinne rakennetaan tämän vuoden lopussa 7 tuulivoimalaa. 

 –Tuulivoimalatekniikka kehittynyt paljon viimeisen viiden vuoden aikana. Se on nykyisin ihan oikeaa sähköntuotantoa, Lohman kiteyttää.

Kuinka paljon sähköä tuulivoimala tuottaa?

Tuulivoimaloilla tuotetaan sähköä, joka syötetään valtakunnanverkkoon ja sitä kautta kuluttajien käytettäväksi. Yksi tuulivoimala tuottaa vuodessa sähköä noin 20 megawattituntia, joka vastaa 1000 sähkölämmitteisen kodin vuotuista sähkönkulutusta. 31 tuulivoimalan puistolla voitaisiin siis lämmittää vuodessa 31 000 kotia. 

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Johanna Rannanjärvelle etsitään seuraajaa Soinissa.

Neljä ehdolla Soinin kunnanjohtajaksi 

SOININ kunnanhallitus päätti kokouksessaan 13. marraskuuta kunnanjohtajan hakuprosessiin liittyen pyytää suostumusta tulla huomioiduksi valintaprosessissa Tiina

Johanna Rannanjärvelle etsitään seuraajaa Soinissa.

Neljä ehdolla Soinin kunnanjohtajaksi 

SOININ kunnanhallitus päätti kokouksessaan 13. marraskuuta kunnanjohtajan hakuprosessiin liittyen pyytää suostumusta tulla huomioiduksi valintaprosessissa Tiina

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.