Tilusjärjestelyillä siirrytään sarkajaosta nykyaikaan

JÄRVI-POHJANMAAN maaseututoimi ja maanmittauslaiton tekevät tilusjärjestelyjä yhteistyössä maanviljelijöiden kanssa. Ideana on muuttaa vanhoja sarkajaon aikaisia peltojakoja siten, että kulkumatkat lyhenisivät ja pellot saataisiin yhtenäisimmiksi ja suuremmiksi, jolloin niitä on helpompi ja halvempi hoitaa nykyaikaisilla työkoneilla.

Tilusjärjestelyjä voidaan toteuttaa kahdella tavalla. Ensin selvitetään olemassa olevien peltoalojen sijainti ja koko, ja pyritään tekemään järjestely peltoalueilta vaihtamalla siten, että rahaliikennettä olisi mahdollisimman vähän. Vaihtokauppa on kuitenkin tarkoitettu pääasiassa aktiiviviljelijöille. Toisena vaihtoehtona on maan myyminen valtiolle, jonka kautta maata voidaan myydä eteenpäin aktiivisemmille viljelijöille. 

TÄRKEINTÄ on se, että aloite tilusjärjestelyyn tulee maanomistajalta. Yhteyttä voi ottaa Maanmittauslaitoksen Juha Patanaan tai Järvi-Pohjanmaan maaseututoimeen. Ennen käytännön toteutusta lasketaan kustannukset ja toimeen ryhdytään, mikäli järjestelystä on enemmän hyötyä kuin haittaa ja kulut pysyvät kohtuullisina.

–Helpointa tilusjärjestely on alueella, missä ei ole asutusta, maaseututoimenjohtaja Jukka Kuoppala kertoo. 

Järjestelyn hinnan lisäksi yleisimmät epäluulot liittyvät siihen, miten tasapuolinen tilusjärjestelyn lopputulos tulee olemaan.

–Lisäksi peltoihin on myös usein vahva tunneside, eikä niistä siksi ole helppo luopua, Jukka Kuoppala toteaa.

TILUSJÄRJESTELYJÄ on toteutettu Järvi-Pohjanmaalla kaksi. Vuosina 2011-2012 saatiin valmiiksi Repulin alueen tilusjärjestely Vimpelin ja Lappajärven rajalla. Tilusjärjestelyn kohteena oleva peltoala oli kooltaan lähemmäs tuhat hehtaaria. Tänä keväänä valmistui puolestaan noin kolme vuotta sitten alkanut tilusjärjestely Alajärven Kurejoella, jossa oli kyseessä noin 150 hehtaarin peltoala. Myös tästä maa-alueesta osa oli Lappajärven puolella.

Tilusjärjestelyjen tarkoituksena on ennen kaikkea lisätä maa- ja metsätalouden kannattavuutta, ja siinä on myös onnistuttu:

–On voinut olla niin, että on tehty yksi tilusjärjestely, ja muutaman vuoden päästä on pyydetty toinen, kun sen hyödyt on huomattu, Kuoppala kertoo.

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Artikkelit vuosittain

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.