Sinileväseuranta on alkanut

Siitepölyä vai sinilevää? Lasten tai lemmikkieläinten ei pidä antaa uida sinileväpitoisessa vedessä. Kuva: Eija Pippola

Julkaistu:

Aihe:

Alueemme sinilevätilannetta seurataan näillä pysyvillä havaintopaikoilla viikoittain kesäkuusta syyskuuhun, ja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus tiedottaa tilanteesta torstaisin. Sinilevän runsaus arvioidaan silmämääräisesti asteikolla 0 (ei levää) – 3 (erittäin runsaasti sinilevää). Seuranta toteutetaan yhteistyössä Suomen ympäristökeskuksen, kuntien ja yksityishenkilöiden kanssa.

Viime vuosien tapaan levähavainnot tallennetaan kaikille avoimeen Järvi-meriwiki-verkkopalveluun.

Valtakunnalliseen leväseurantaan kuuluu noin 300 pysyvää havaintopaikkaa eri puolilla maata sisävesillä ja rannikkoalueilla. Myös kansalaiset voivat tallentaa järjestelmään omia havaintojaan tukemaan valtakunnallista levätilanteen arviointia. Havaintolähetti-verkkosovelluksen avulla havaintojen tallentaminen onnistuu helposti myös älypuhelimella. Lisäksi sinilevähavainnoista voi ilmoittaa Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen leväseurantapuhelimen numeroon 0295 027 990. Erityisen runsaista tai poikkeuksellisista levähavainnoista on myös sopimuksen mukaan mahdollista lähettää näyte analysoitavaksi.

Viikolla 23 Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueen havaintopaikoilla ei ole havaittu sinilevää. Sinileväkukintoja esiintyy alueellamme tavallisesti heinä–elokuussa. Osa sinilevälajeista pystyy tuottamaan myrkyllisiä yhdisteitä ja runsaisiin sinileväesiintymiin tuleekin aina suhtautua varauksella.  Etenkään lasten tai lemmikki- ja kotieläinten ei pidä antaa uida sinileväpitoisessa vedessä. Sinilevää sisältävää vettä ei tule käyttää myöskään pesu- tai löylyvetenä eikä hyötykasvien kasteluvetenä.

Lisätietoja:

  • Leväseurantapuhelin 0295 027 990

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.