Kortesjärven pappila puretaan

Julkaistu:

Aihe:

MONI Kortesjärven taajamassa viimeisen viikon aikana kulkenut on saattanut ihmetellä aktiivista kaivinkoneiden ja kuorma-autojen liikehdintää kylänraitin sekä varsinkin koulualueen ympäristössä. Liikehdinnän taustalla on purkamistoimenpide, joka toteutetaan Kortesjärven koulun vieressä sijaitsevalle pappilarakennukselle. Kyseinen kylän varrella sijaitseva pappila puretaan kokonaisuudessaan.

Pitkän aikaa kyläkuvassa istunut rakennelma sisältää kortesjärveläisten keskuudessa paljon erilaisia tarinoita sekä muistoja. Rakennuksen on piirtänyt aikoinaan kunnan pitkäaikainen rakennusmestari Urho Pellinen. Kauhavan seurakunnan Kortesjärven kappelikunnan nuorisotyönohjaaja Anna-Maria Sironen on ollut rakennuksen kanssa työurallaan runsaasti tekemisissä ja muistelee omista kokemuksistaan pappilan aikakautta osana Kortesjärven katukuvaa vaiherikkaaksi. Sirosen mukaan seurakunnan lapsi-, nuoriso ja diakoniatyö koki lottovoiton 1990-luvun loppupuolella saadessaan pappilarakennuksen tilat käyttöön toimintaansa. Tuota ennen pappilarakennus oli toiminut pitkään asumiskäytössä.

–Pappila remontoitiin lapsi-, nuori -ja diakoniatyön toimitiloiksi niin, että vuoden 1998 loppupuolella tilat saatiin käyttöön. Tiloista oltiin erittäin tyytyväisiä, sillä työmuodot saivat omat tilat ja se mahdollisti seurakunnalle monipuolisen toiminnan, Sironen kertoo.

TOIMINTA pappilassa on ollut vuosien saatossa todella kirjavaa. Rakennusta on käytetty aina vihkimisistä kirkkoherran viraston toimipisteeseen. Seurakunta päätyi toimintojensa siirtämiseen pois pappilarakennuksesta noin kaksikymmentä vuotta tilojen käyttöönoton jälkeen.

–Monet pappilassa käyneet muistelevat, kuinka heidät on vihitty pappilan salissa. Useat ovat kertoneet myös, kuinka ovat käyneet asioimassa pappilarakennuksessa kirkkoherran virastossa. Virasto oli sijainnut pappilassa siihen saakka, kunnes se siirrettiin seurakuntatalon yhteyteen. Seurakunnan toiminnat siirtyivät pois pappilan tiloista vuonna 2010, Sironen muistelee.

RAKENNUKSEN purku-urakka käynnistyi Kortesjärvellä viikon 22 alkupuolella. Sen sisältöön kuuluvat vanhan kivirakenteisen päärakennuksen ja puurakenteisen varaston purkaminen. Tämän lisäksi kokonaisurakkaan lukeutuu myös pappilan ympäristössä olevien rakennelmien purkaminen. Noin kuukauden mittaiseksi arvioidun urakka-ajan on suunniteltu alkavan toukokuun lopusta ja sen on tarkoitus kestää kesäkuun loppuun asti.

Lopullisen ratkaisun pappilarakennuksen purkamisesta teki Kauhavan kaupunki. Kaupunki julkaisi tarjouspyyntönsä rakennuksen purkamiseen liittyen viikolla 21 ja toteuttaja purkuhankkeelle löydettiin nopealla aikataululla.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.