Kunta keräsi mielipiteitä liikuntahallin rakentamisesta

Liikuntahalli sijoitettaisiin kuvan keskellä näkyvän jääkiekkokaukalon kohdalle. Sen vasemmalle puolelle sorakentälle rakennettaisiin tekojää. Oikeassa alakulmassa on yleisurheilukentän huoltorakennus, josta olisi yhdyskäytävä halliin. Vasemmalla näkyy punakattoinen kirjasto ja alhaalla Nissintie.

Julkaistu:

Aihe:

VIIME viikolla Lappajärven kunta järjesti kuulemistilaisuuden liikuntapaikkarakentamisesta. Kaikille avointa mahdollisuutta vaikuttaa uuden liikuntahallin suunnitteluun hyödynsi seitsemän henkilöä.

Liikuntasalitilanne heikkeni huomattavasti, kun Lappajärven yhteiskoulun käytössä ollut rakennus eli tutummin kansalaiskoulu suljettiin sisäilmaongelmien takia.

Yhteiskoulun rakennus puretaan todennäköisesti kesällä. Samoille tienoille valmistunee uusi koulurakennus puolentoista vuoden kuluttua. Siihen tulee vain pieni liikuntatila kaikista nuorimpien koululaisten kuperkeikkoja varten.

Kunta suunnittelee erillisen liikuntahallin rakentamista. Arkisin päivällä sitä käyttäisivät yhteiskoulun ja lukion oppilaat. Arki-iltoihin ja viikonloppuihin jaettaisiin käyttövuoroja muun muassa urheiluseuroille.

LIIKUNTAHALLI sijoitettaisiin nykyisen jääkiekkokaukalon kohdalle. Viereiselle sorakentälle, johon on talvisin jäädytetty luistelualue, rakennettaisiin tekojää. Sen kylmentämisestä syntyvää lämpöä käytettäisiin hallin lämmittämiseen.

Sisämitoiltaan halli olisi 81 metriä pitkä ja 29 metriä leveä, joten tilaa kertyisi 2 349 neliötä. Seinät olisivat kuusi metriä korkeita, mutta keskellä harjakattoista rakennusta käyttökorkeus kasvaisi 11 metriin. Tekojääkenttää rakennettaisiin 1 800 neliötä.

Kunnan vapaa-aikasihteeri Anssi Kuusela kertoi, että hankkeen arvonlisäveroton kustannusarvio on 2,24 miljoonaa euroa.

VALTIO ei avusta koulujen eikä niiden liikuntasalien rakentamista. Sen sijaan erilliseen liikuntahalliin avustusta voi saada. Lappajärven tavoitteena on päästä liikuntapaikkojen rahoitussuunnitelmaan, jonka opetus- ja kulttuuriministeriö kokoaa.

Tukea voi saada enintään 30 prosenttia hankkeen arvonlisäverottomasta kustannusarviosta. Enimmäismäärä on kuitenkin 750 000 euroa, eli 30 prosenttia 2,5 miljoonasta eurosta.

Viime joulukuussa kunnasta lähti hakemus Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastoon, joka omalta alueeltaan asettaa liikuntapaikkahankkeet kiireellisyysjärjestykseen.

–Saamme todennäköisesti kesäkuun loppuun mennessä avilta tiedon sen kannasta. Ministeriössä päätös tehdään marraskuussa. Jos hanke pääsee rahoitussuunnitelmaan, lopullinen hankesuunnitelma pitää jättää tämän vuoden puolella, Kuusela totesi.

Jos taas halli ei marraskuussa ole mukana ministeriön rahoitussuunnitelmassa, kunta hakee avustusta uudelleen.

Sisätiloista ei vielä päätöksiä

UUTEEN monitoimihalliin tulevista saleista tai muista sisätiloista ei ole vielä tehty päätöksiä. Tämänhetkisen suunnitelman mukaan halliin kuljettaisiin yhdyskäytävää pitkin yleisurheilukentän huoltorakennuksesta.

Kustannuksia aiotaan säästää sillä, että uusia sosiaalitiloja ei rakennettaisi, vaan huoltorakennuksesta remontoitaisiin pukuhuoneet sekä suihku- ja vessatilat.

Sisällä hallin reunassa olisivat novotanpinnoitetut juoksuradat.

Suurimman salin lattiaan tulisi sisäliikuntapinnoite. Sinne mahtuisi esimerkiksi kolme lentopallokenttää. Se olisi myös jaettavissa väliverhoilla kolmeksi saliksi.

Pienemmässä salissa hallin päädyssä lattiaa peittäisi tekonurmi, joka kestäisi urheiluvälineiden putoamiset. Siellä olisi mahdollista yleisurheilijoiden heittoharjoittelu ja palloilijoiden lyöntiharjoittelu. Tila voitaisiin väliverhon nostamisella yhdistää suurimpaan saliin.

TOISESTA päädystä rakennettaisiin kaksikerroksinen. Alakerrasta löytyisivät varasto ja sali ilma-aseampumiseen. Yläkerrassa olisivat judo- ja painisalit. Esteetön toiminta kahdessa kerroksessa edellyttäisi hissin rakentamista.

Yleisurheilijoille ja muille juoksunopeutta treenaaville on tällä hetkellä käytössä Attendon omistaman terveysaseman kellari Vanhalantiellä. Ampujat harjoittelevat kunnan koulurakennuksessa Kotiahonkujalla.

Judokat ja painijat ovat Järviseudun ammatti-instituutin tiloissa Hyytisentiellä, tai virallisemmin Erkkiläntiellä. Jos kamppailulajien saleista siirrytään uuteen monitoimihalliin, alustavana suunnitelmana on rakentaa tilalle nykyistä parempi kuntosali.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.