Kurvinen vaatii uutta hallitusta puuttumaan maalittamiseen

Julkaistu:

Aihe:

Keskustan kansanedustaja Antti Kurvinen vaatii uutta hallitusta puuttumaan verkossa ja sosiaalisessa mediassa huolestuttavasti levinneeseen maalittamiseen. Maalittamisella tarkoitetaan ihmisten usuttamista tietyn henkilön kimppuun, esimerkiksi lähettämään tälle vihapostia. 

Maalittamisen kohteeksi ovat joutuneet Suomessa erityisesti tuomarit, syyttäjät, poliisit ja toimittajat heidän käsitellessään laajaa julkisuutta ja suuria tunteita herättäneitä tapauksia. Maalittamisen vaikutuksista tehtäväänsä hoitavien virkamiesten jaksamiseen ja osaajien haluun hakeutua maalittamiselle alttiisiin tehtäviin ovat olleet huolissaan muun muassa suomalaisten poliisien ja syyttäjien järjestöt, Lakimiesliitto ja Journalistiliitto.

–Perjantaina 3.toukokuuta vietettiin sananvapauden kansainvälistä merkkipäivää. Nykyisessä ”totuuden jälkeisessä ajassa”, jossa vastakkainasettelut ja äärimmäiset mielipiteet saavat entistä enemmän sijaa, toisten oikeus sanoa myös itselle vieraita ja hankaliakin asioita ei nauti enää samaa kunnioitusta kuin ennen. Uusi tapa vaientaa kannanottoja ja rajoittaa sananvapautta on kiusaaminen ja välillinen uhkaaminen toimittajien tietoja verkossa jakamalla ja yllyttämällä heidän häiritsemiseensä ja jopa väkivaltaan, toteaa Kurvinen.

–Mikäli rikoksia tutkivat ja lainkäytöstä vastaavat virkamiehet joutuvat pelkäämään oman tai läheistensä kotirauhan ja turvallisuuden puolesta netissä tapahtuvan maalittamisen takia, uhkaa se rapauttaa koko oikeusvaltion. Sananvapauteen kuuluu aina myös sananvastuu.

Keskustan kansanedustaja hakisi keinoiksi verkkohäirinnän ja maalittamisen kitkemiseen virkamiesten häirintätapausten tekemisen virallisen syytteen alaisiksi rikoksiksi. Mahdollisesti verkossa tapahtuva maalittaminen tulisi erikseen kriminalisoida. Myös toimittajien heidän työnsä vuoksi kokeman häirinnän osalta tulisi miettiä vastaavia keinoja.

Toiselle kaudelle valittu kansanedustaja Antti Kurvinen on siviiliammatiltaan juristi.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.