Välinpitämättömät autoilijat aiheuttavat usein vaaratilanteita tiellä liikkuville hevosille

Kaisa Valonen viittoo Pirttisentiellä häntä ja Freya-varsaa vastaan tulevaa autoa pysähtymään. Taustalla Petra Ylikoski ja Viljonkka.

Julkaistu:

Aihe:

RATSASTAJAT Kaisa Valonen ja Petra Ylikoski toteavat, etteivät autoilijat ja moottoripyöräilijät ymmärrä, miten toimia, kun tiellä tulee vastaan hevonen.

He painottavat, että hevosen kohdatessaan täytyy hidastaa, ja eläin täytyy ohittaa mahdollisimman kaukaa.

–Autoilijan pitää ruveta hidastamaan ajoissa. Se näyttää, että hän aikoo ottaa ratsukon huomioon. Hidastaa pitää varsinkin silloin, jos huomaa, että hevonen pelkää tilannetta, Valonen sanoo. –Jos hevonen saa yhdenkin huonon kokemuksen autoista, vaikka kokemukset olisivat pääosin hyviä, se saattaa muistaa vain sen pahan kokemuksen.

–Jos näet, että hevonen pelkää, auton voi vaikka sammuttaa. Se ei montaa sekuntia vie, että hevonen pääsee ohi, Ylikoski toteaa. –Mutta yleensä riittää se, että viitsii edes hidastaa.

MOLEMMAT ovat hevosen kanssa tiellä liikkuessaan yleensä ratsailla. He ovat kokeneet useita autoilijoiden välinpitämättömyydestä aiheutuneita vaaratilanteita.

–Kämmenen näyttäminen, tai jopa käsien heiluttaminen, että pysähdy nyt, ei usein aiheuta minkäänlaista reaktiota, Ylikoski tuhahtaa. –Hyvä, etteivät paina lisää kaasua.

–On ollut tilanteita, että hevoseni on säikähtänyt kovaa vauhtia lähestyvää autoa ja hypännyt keskelle tietä. Kun hevonen pelkää tilannetta, se ei uskalla liikkua. Silloin autoilijat ovat näyttäneet nyrkkiä, että hevoseni on keskellä tietä.

–Purmojärvellä yritin näyttää stop-merkkiä ja huitoa, että hidasta nyt edes vähän! Auto ei välittänyt mitään, vaan tuli varmaan satasta ohitse, ja hevoseni hyppäsi ojaan mä selässään, Valonen lisää.

–Olen pudonnut hevoseni selästä sen takia, että auto ei hidastanut, vaikka kuinka yritin viittoa sille, Ylikoski kertoo. –Hevoseni hyppäsi ensin pystyyn kahdelle jalalle ja lähti sitten siitä juoksemaan metsään päin, ja mä lensin ojanpenkalle. Sekin autoilija vain ajoi ohi, eikä jäänyt katsomaan, kävikö mulle jotenkin.

–Hevoseni on myös hypännyt ojaan, kun autoilija ei hidastanut, hän lisää. –Jos hevonen kaatuu, siinä on vaarana se, että ratsastaja jää 600–800-kiloisen eläimen alle. Siinä voi käydä pahasti.

VALONEN toteaa, että hevonen on saaliseläin, jonka ensimmäinen reaktio pelottavassa tilanteessa on juosta pakoon. Hevonen on myös saman kokoinen eläin kuin hirvi.

–Jos autoilija näkee hirven tien vieressä, hän himmaa heti kahteenkymppiin, ettei hirvi vain hyppää auton eteen tai kylkeen. Mutta moni ei ymmärrä, että jos hevonen juoksee tuulilasiin, siinä käy samalla tavalla kuin hirven kanssa. Siinä voi käydä huonosti myös auton kuljettajalle, ei vain hevoselle ja ratsastajalle. Mutta autoilijat luottavat siihen, että ratsastaja osaa kyllä pitää hevosen kurissa, ja ajattelevat, että he voivat vain ajaa ohi.

SEKÄ Valonen että Ylikoski ovat ratsastaneet alle kouluikäisestä lähtien. Tällä hetkellä heillä on Pirttisessä Freya- ja Viljonkka-nimiset irlannincob-varsat, joita he taluttavat Pirttisentiellä matkalla ratsastuskentälle ja muutenkin niiden kansa aikaa viettäessään.

–Ne ovat viime keväänä syntyneitä, eikä niillä voi vielä ratsastaa, Ylikoski sanoo. –Kaikki on niille vielä uutta ja ihmeellistä.

Varsojen kanssa ei ole vielä tullut vaaratilanteita.

–On täytynyt olla tosi tarkka, mihin kellonaikaan lähdetään tielle, Ylikoski sanoo. –Näistä varsoista on mennyt ohi vasta yhden käden sormilla laskettava määrä autoja, joten niille on todellinen shokki, jos autot eivät hidasta.

–Kaikkein parasta olisi, jos ne ovat aikuisiksi tultuaan tottuneet autoihin ja kaikenlaiseen meluun, jolloin ratsukoulutus voidaan aloittaa heti ja tiellä voidaan kulkea rennoin mielin autoista huolimatta.

Autoilija, näin toimit, kun hevonen tulee tiellä vastaan

-Ohita hevonen rauhallisesti vauhtia hiljentäen ja reilulla turvavälillä. Välimatkan pitää olla riittävän suuri ohituksen jälkeenkin. Jos vastaantulevien kaistalla on liikennettä, älä lähde ohittamaan.

-Katsekontaktin ottaminen ratsastajaan tai ohjastajaan rauhoittaa tilannetta. Jos hän pyytää sinua pysähtymään nostamalla käden pystyyn, pysähdy. Takaa voi olla tulossa lisää ratsukoita tai eläin voi olla säikähtänyt.

-Vaihda kaukovalot lähivaloille ohituksen ajaksi.

-Ratsukon taakse ei ole syytä jäädä turhaan odottelemaan. Vaikka hevosella on rajallinen näkökenttä, se kuulee lähestyvän ajoneuvon.

-Hevonen voi vauhkoontua esimerkiksi äänekkäästi pärisevistä mopoista ja moottoripyöristä tai tööttäilystä.

-Hevoskuljetusvaunun ja auton yhdistelmää ohitettaessa on pidettävä reilu väli myös omalle kaistalle palatessa, ettei hevoskuljetusauto joudu jarruttamaan ohitustilanteessa.

(Lähde: Liikenneturva.fi)

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.