Lukijan mielipideartikkeli:

Hyvinvointi rakentuu perusarvoille

Olen ryhtynyt vihreäksi sen vuoksi, että miellän vihreän puolueen perusarvojen olevan minulle tärkeiden asioiden kanssa samat. Otetaan kaikki yhteiskunnan jäsenet huomioon, pyritään tasa-arvoiseen ihmisoikeudet turvaavaan kohteluun ja huolehditaan ympäristönsuojelulla siitä, että seuraavillekin sukupolville jää jotain tästä ainoasta planeetastamme.

Vihreät on laatinut hyvät ja kustannustehokkaat suunnitelmat esimerkiksi koulutukseen. Ne sisältävät tarkkaan lasketut euromäärät, mistä varat saadaan. Myös vihreiden perustulomalli kestää tarkastelun: ihmisille maksettaisiin 600 euron perusraha, jota täydentäisivät asumistuki, toimeentulotuki, lapsilisät ja ansiosidonnainen turva. Hyvätuloisilta perustulo verotettaisiin pois. Tämä olisi byrokratian purkua, jolla helpotettaisiin pienituloisten elämää. Monen pienituloisen on vaikeaa lähteä työnvälitykseen tai Kelaan. 

Politiikkaa seuranneet muistavat Sipilän hallituksen työttömiä kyykyttävän aktiivimallin, leikkaukset ja kilpailukykysopimuksen naisvaltaisille matalapalkka-aloille. Esimerkiksi maaseudulla työnsaanti on hankalaa, vaikka hakisi kuinka. Aina työn perässä ei voi muuttaakaan mm. perhesyistä.

Yksi keskeisin tavoite Sipilän hallituksella oli maatalouden kannattavuuden parantaminen, mutta maatalous uhkaa loppua tällä menolla Suomesta, ja huoltovarmuus on uhattuna. Yli tuhannen tilan ennustetaan lopettavan vuoteen 2020 mennessä. Tukipolitiikka ja tuottajalle maksettava korvaus eivät kata tuotantokustannuksia. Törkeää on mielestäni myös se, että samalla, kun maanviljelijä uupuu velkataakan alle, suuryritykset nostavat fossiilisiin energiavaroihin perustuvaan teollisuuteensa miljoonien yritystukia ja hoivakodeista sekä tuulivoimasta varat virtaavat veroparatiiseihin. 

Mainos

Vihreät lähtevät siitä, että ilmaston lämpeneminen on pysäytettävä 1,5 asteeseen, muuten muut tavoitteet jäävät toteutumatta. Tämä tarkoittaa, että kulutuksemme ja taloutemme on muututtava. Myös markkinat toimivat ilmaston puolesta, kun poliittinen päätöksenteko antaa syötteen. Tämä on nähty autoteollisuudessa. Sen sijaan, että autotehtaita kaatuisi, koska keskustellaan liikenteen sähköistämisestä, autovalmistajat kehittävät kilpaa sähköautoja ja investoivat tehtaisiin.

Aloitetaan puhtaalta pöydältä nykyisistä lähtökohdista, hoidetaan asiat kuntoon harkiten ja askel kerrallaan. Hyvinvointi rakentuu inhimillisyydestä ja vastuullisista, oikeille arvoille perustuvista päätöksistä.

Heli Hämäläinen (vihr.), kansanedustajaehdokas, Alajärvi

Lue lisää

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.