Itsensä kehittämistä ja sanoinkuvaamattomia kokemuksia

16-vuotias evijärveläinen Tiia Pykäri huomioitiin työstään 4H-yhdistyksessä.

Julkaistu:

Aihe:

4H-SÄÄTIÖN hallitus myönsi kokouksessaan joulukuussa vuoden 2018 stipendejä ansioituneille 4H:laisille.

Toissa vuotta lukuun ottamatta huomionosoituksia on tullut tällä vuosikymmenellä Evijärvelle joka vuosi. Tänä vuonna yksi palkituista on 16-vuotias evijärveläinen Tiia Pykäri, joka sai Keski-Pohjanmaan 4H:n 150 euron arvoisen stipendin.

–Stipendin saaminen tuli mulle aika yllätyksenä, kun en ollut uskonut, että olisin yksi niistä, jotka sellaisen saavat, Pykäri sanoo. –Sen saaminen merkitsee kuitenkin paljon, sillä olen saanut tunnustuksen sellaisesta työstä, mitä todella tykkään tehdä.

LIIKUNNALLINEN Pykäri vetää yksinään Särkikylän alakoululaisille tarkoitettua liikuntakerhoa jo neljättä vuotta. Osallistujia on yleensä kymmenen ja kahdenkymmenen väliltä. Lisäksi hän on työskennellyt ohjaajana kesäkerhossa, elokerhossa ja askartelukurssilla ja edusti kaksi vuotta 4H:ta Evijärven nuorisovaltuusto Nytissä.

Viime ja toissa vuonna hän vastasi työparinsa kanssa 4H-yhdistykseltä ostetun päiväleirin suunnittelusta ja toteutuksesta. Meriittien perusteella vanhempainyhdistys tilasi 4H:lta viime jouluna nimenomaan hänen vetämänsä jouluaskartelukurssin.

4H:n toiminnanjohtaja Hanna Honkaniemi kuvailee häntä ”aivan huipputyypiksi”, joka on ”luotettava, sanansa mittainen ja sitoutunut” ja jolla on nuoresta iästään huolimatta ”luontaista auktoriteettiä, jämäkkyyttä ja organisointikykyä”.

Mikä Pykäriä itseään motivoi olemaan mukana 4H-toiminnassa?

–Se, että tiedän, että pystyn kehittämään itseäni kerhonjohtajana vielä lisää. Ja Hannakin on tosi motivoiva: hän kysyy mua erilaisiin tapahtumiin, jos hän tarvitsee apua, ja siitäkin saa lisää kokemusta. Ja se on myös vastapainoa koululle, kun pystyy tekemään jotain muutakin.

Lukion jälkeen hän haluaa lääkikseen.

–Käyn lukion kolmeen ja puoleen vuoteen. Silloin on vähän enemmän aikaa tällaisille koulun ulkopuolisille jutuille, ja pystyn keskittymään oikeasti opintoihinkin.

ALAJÄRVELTÄ 200 euron arvoisen stipendin sai 21-vuotias Tarina Tomminen.

Hän kertoo, että 4H on aina lapsesta lähtien ollut jollain lailla osa hänen elämäänsä. Hän aloitti kerhoiluista ja jatkoi kursseilla, töillä ja kansainvälisillä tapahtumilla.

–4H:ssa työskentely on aina ollut tosi sujuvaa, ja sen on saanut helposti järjesteltyä omiin aikatauluihin. Mahtavaa on myös mahdollisuus tehdä täysin omannäköisiä töitä silloin, kun itselle sopii, perustamalla 4H-yritys — itse soitin kontrabassoa erilaisissa tilaisuuksissa.

Joulun alla hän palasi Suomeen 4H:n mahdollistamasta vaihdosta Sveitsistä ja Yhdysvalloista, joissa hän vietti yhteensä kuusi kuukautta.

–Vaihto oli niin valloittava kokemus, että on vaikea edes sanoin kuvailla, kuinka paljon siitä jäi käteen myös pitkälle tulevaisuuteen. Ystäviä ympäri maailman, joiden luokse palata milloin tahansa, rikkaita ja rakkaita kokemuksia niin Alpeilta kuin suurilta järviltäkin, sekä ihan ehtaa itsevarmuutta. Tällaisten reissujen jälkeen oma maailma avartuu aina moninkertaisesti, mikä on ihan uskomattoman hienoa.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.