Jätesäkit ja vaatteet eivät kuulu biojäteastiaan

Esimerkiksi vaatteita on laitettu biojätteeseen, mutta ne eivät kuulu sinne vaan hyötykäyttöasemalle. Kuva: Ekorosk
Kotitalouksien jäteastioihin saa laittaa ainoastaan jätepusseja, jotka ovat tilavuudeltaan enintään 30 litraa. Väärinlajittelu johtaa käytännön ongelmiin biojätteen käsittelyssä.

Vaikka suurin osa kotitalouksista lajittelee biojätteet oikein, jotkut kotitaloudet eivät tee sitä. Esimerkiksi jätesäkkejä ja vaatteita on laitettu biojätteeseen, mutta ne eivät kuulu sinne vaan hyötykäyttöasemalle. Kotitalouksien jäteastioihin saa laittaa ainoastaan jätepusseja, jotka ovat tilavuudeltaan enintään 30 litraa. Väärinlajittelu johtaa käytännön ongelmiin biojätteen käsittelyssä.

–Väärinlajiteltu jäte aiheuttaa seisokkeja ja ongelmia käsittelyprosessissa, kertoo Ekoroskin toimitusjohtaja Michael Östman.

Ekoroskin alueen biojäte käsitellään mädättämällä, jolloin mikro-organismit hajottavat orgaanisen aineen siis biojätteen biokaasuksi. Biokaasusta 65 % on metaanikaasua ja loput hiilidioksidia. Mädätys tapahtuu hapettomassa ympäristössä ja kestää noin 20 vuorokautta. Tuloksena saatu biokaasu on erittäin energiapitoista, ja sitä käytetään energialähteenä.

Liian huonosti lajiteltua biojätettä ei voida käsitellä biokaasulaitoksessa. Huonosti lajiteltu biojäte lisää myös biojätteen käsittelykustannuksia. Kaikki kotitaloudet maksavat omakustannushinnan jätteen käsittelystä. Mitä huonommin jätettä lajitellaan niin sitä kalliimmaksi kotitalouksien jätehuolto käy.

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.