Kirppiskahvila tuo uusia tuulia toimintakeskukseen

Liisa Nelimarkka poikkesi kahville ja tuomaan lahjoituksia, joita esitteli Anne Södervikille ja Anu Hämäläiselle.

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

Toimintakeskuksen parkkipaikan liittymässä on iloisen värinen kyltti toivottamassa asiakkaat tervetulleiksi, kun kirppiskahvio on auki.

–Tänne on ollut ehkä vaikea löytää, kun sisäänkäynti on täällä monen nurkan takana, mutta lisää opasteita on tulossa.

Lahjoitetun tavaran lisäksi myydään myös paikan päällä tehtyjä tuotteita, kuten iloisen värisiä porrasharjoja. Kauas on kuitenkin tultu niistä ajoista, kun päivätoiminnassa tehtiin liukuhihnalta samaa työtä niin, että työ jätti jälkensä tekijöihin. Asiakkaiden toiveita kuullaan.

–Esimerkiksi kirpputorin pitäminen tarjoaa järkevää tekemistä ja mahdollisuuden oppia raha-asioita, asiakaspalvelua ja leipomista. Se on erittäin mieluisaa hommaa, johon on tunkua. Tärkeintä on, että väkeä käy ja saadaan kohdata ihmisiä sekä palvella heitä. Asiakkaiden mukana on tullut uusia tuulia ja tästä on tullut eläväisempi paikka. Etenkin vanhuksia käy kahvilla ja juttelemassa täällä, se on samalla sosiaalinen tapahtuma. Isojen rahojen toivossa tätä ei tehdä, eli hintataso on edullinen. Moni on tehnyt iloisia löytöjä, että juuri tällaista minä olen etsinyt!

Anne Södervik nauttii kirpputorilla työskentelystä.

–En pysty tekemään käsitöitä enää, mutta tykkään kanssakäymisestä: puhua kasvotusten ja koskettaa. On ihanaa, että terve ihminen huomaa, että minäkin osaan ja voin. Haluan olla tasavertainen terveiden kanssa.

–On hyvä olla tekemisissä terveiden ihmisten kanssa ja nauttia, että on tällaista erilaista toimintaa, kertoo Anu Hämäläinen.

HAASTATTELUPÄIVÄN aamuna toimintakeskuksessa tapahtuu paljon: yksi ryhmä painaa kuvia kankaalle viimeistellen lauluryhmän uutta, yhtenäistä esiintymisasua, pajassa maalataan ja nikkaroidaan, kasvien pistokkaita upotetaan multaan ja luku- ja kirjoituspiirissä työstetään lehteä.

–Olemme päättäneet, että tänä vuonna kasvatamme orvokkeja myyntiin. Viime vuonna kasvatimme kesäkukat itse, Paananen sanoo.

–Olemme istuttaneet herukkapensaita ja huvimajassa kasvatetaan kesäisin paprikaa ja tomaattia. Puutarhanhoito on tosi suosittua, kun saa seurata kasvun ihmettä ja ihastella omia tuotoksia. Käytämme leivonnassa itse keräämiämme marjoja, ja myynnissä on itse tehtyä omenahilloakin.

Seuraavaksi on alkamassa kivienmaalausprojekti: huvimajan ympärille suunnitellaan värikästä kivikehää.

–Kyllä me teemme paljon perinteisiäkin juttuja, ja kertaamme perusasioita, esimerkiksi biologiaa, eläinten elämää. Luovin jälkeen elinikäinen oppiminen jää monella vähäiseksi ja taidot ruostuvat, jos ei niitä käytä.

MONIPUOLISESSA tarjonnassa jokaiselle löytyy jotakin. Alajärven toimintakeskuksessa käy noin 25 kehitysvammaista; osa joka arkipäivä, osa vähemmän aikaa.

–Käymme uimassa ja FitFactoryssa, lenkkeilemme, päiväkodin salissa pelataan sählyä ja tehdään temppurataa. Teemme paljon yhteistyötä eri paikkojen kanssa, jalkaudumme niihin, ja meillä on jatkuvat avoimet ovet. Lehtimäen token kanssa on yhteistä näytelmätoimintaa. Bänditoiminta on tärkeää ja lauluryhmämme vierailee esimerkiksi hoivakodeissa.

–Tapahtumia on enenevässä määrin.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.