Alajärvellä kitketään työttömyyttä uusin keinoin

Anna Nieminen on valittu Kympin työllisyysalueen valmistelujohtajan määräaikaiseen tehtävään.
Anna Nieminen on valittu Kympin työllisyysalueen valmistelujohtajan määräaikaiseen tehtävään.
Kaupungin johdossa on mietitty pitkään toimia pitkäaikaistyöttömyydestä koituvien ongelmien vähentämiseksi. Kaupungin kannalta tuntuvimpia niistä on kunnan osarahoittama työmarkkinatuki, jota kunta on viime vuosina maksanut Kelalle noin 430 000 euroa. Nyt työllisyyden hoitoon on tartuttu uusin ideoin ja työrukkasin. Viime viikon maanantaina aloitti kaupungin työllisyyskoordinaattorina Anna Nieminen.

Hän aikoo laatia työllisyyden hoidon strategian:

–On tehtäväni muodostaa järkevä kokonaiskuva, että työllistäminen olisi kokonaisvaltaista ja pitkäjänteistä.

Nieminen kartoittaa sekä kaupungin sisäisiä työmahdollisuuksia, että yritysyhteistyötä, että työttömiä työnhakijoita saataisiin avoimille työmarkkinoille. Kokonaisuus työllistämisessä on tärkeä. Olemassa olevat palvelut kootaan yhteen, minkä jälkeen niiden rinnalle aletaan kehittää uutta.

–Aiemmin asioita on hoidettu sosiaalitoimen puolella, mutta itse näkisin työllisyyspalvelut omana kenttänään, missä huomioidaan kokonaisvaltaisesti sosiaalinen osallisuus, osaaminen, elinvoimapuoli ja että yrityksissä riittäisi osaavaa työvoimaa. Haluaisin, että asiakkaille olisi selkeä polku, kuinka asioita hoidetaan sosiaalipuolen ja TE-toimiston kanssa, että se olisi alusta asti eteenpäin vievää ja päämääränä avoimet työmarkkinat.

Myös työkyvyttömien työnhakijoiden siirtymistä eläkkeelle aiotaan edistää. Kuitenkin tärkeä painopiste on alueen työvoimatarpeeseen vastaaminen.

Yhteistyökumppanit, yrittäjät ja työnhakijat voivat kertoa Niemiselle toiveitaan, millaisia palveluita he haluaisivat ja mitä pitäisi kehittää.

TYÖLLISYYSKOORDINAATTORIN lisäksi on palkattu kaksi tiiminvetäjää, jotka soveltavat seinättömän työpajan toimintamallia.

–Toinen heistä tulee remontti/kiinteistönhuoltoryhmään ja toinen ruoka- ja kotipalvelutyyppiseen toimintaan. Ihan tarkkaan ei ole vielä tiedossa, mitä tiimit sisältävät, mutta tarkoitus on, että näiden henkilöiden alle voidaan ohjata niitä työttömiä tekemään erilaisia töitä ja sitä kautta toivottavasti saavat osaamista ja työkokemusta, ja heitä voidaan jatkokouluttaa avoimille työmarkkinoille.

–Päällimmäinen tavoite on, että satsaus maksaa itse itsensä takaisin, ja että työttömät työllistyisivät, totesi kaupunginjohtaja Vesa Koivunen.

–Nyt on päätetty tehdä kaikkemme, ja olemme innostuneita.

Kokeilu jatkuu vuoden loppuun saakka, ja mahdollisesti siitä eteenpäinkin.

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.