Uudet teknologiat tehokäyttöön ympäristön seurannoissa ja liiketoiminnassa

Dataa tuotetaan muun muassa miehittämättömillä ilma-aluksilla eli drooneilla. Kuva: Jukka Hirvonen

Julkaistu:

Aihe:

Uudessa hankkeessa ryhdytään kehittämään vauhdilla uusia ympäristön seurannan teknologioita vesivarojen mittaukseen ja vesiturvallisuuteen. Tavoitteena on tehdä osaamisesta myös kansainvälistä liiketoimintaa.

–Suomessa on edelleen käytössä esimerkiksi veden korkeuden mekaanisia piirtureita, puhumattakaan kehittyvistä maista. Vesivaroista huolehtiminen on kuitenkin tärkeässä roolissa useissa YK:n jäsenmaiden sopimissa kestävän kehityksen tavoitteissa, hankevetäjä, projektipäällikkö Joonas Kahiluoto Suomen ympäristökeskuksesta korostaa.

Ympäristömittauksiin liittyvä teknologia on kehittynyt viime aikoina merkittävästi, mutta eri menetelmillä tuotettu data ei kuitenkaan aina ole yhteismitallista vaan vaatii kehittynyttä datan- ja laadunhallintaa. Hankkeen työpaketeissa demonstroitavat ratkaisut muodostavat arvoketjun, jossa kukin työpaketti tuottaa uusia ratkaisuja vesivarojen mittausten digitalisoimiseen, tavoitteena muodostaa mittauksista palveluita.

Dataa tuotetaan uusilla älykkäillä ja kustannustehokkailla mittalaitteilla ja miehittämättömillä ilma-aluksilla eli drooneilla. Lisäksi hyödynnetään kansalaisten sekä muiden toimijoiden tuottamaa tietoa. Rajapinnat mahdollistavat digitaalisten järjestelmien kytkennät ja datan analysoinnissa käytetään kehittyneitä laskentamenetelmiä sekä koneoppimista.

Suomen vesifoorumi identifioi ja valitsee soveltuvia yhteistyökumppaneita ja kohdemaita hankkeessa demonstroidun teknologian viennin edistämiseen. Kiinan ja Keski-Aasian markkinat ovat erityisen mielenkiintoiset vesivarojen mittausten sovelluksille. Esimerkiksi Vietnamissa kaivataan ratkaisuja raakavesilähteiden online-mittauksiin.

Hankkeen rahoitus ja yhteistyökumppanit

Vesivarojen mittausten ja havainnoinnin digitalisaatio – Uusien mittausteknologioiden älykäs hallinta (VEMIDI) -hanke käynnistyi vuoden alussa. VEMIDI on osa hallituksen sinisen biotalouden kärkihanketta ja hankkeen rahoittajana toimii maa- ja metsätalousministeriö.

Hankkeen toteuttavat yhteistyössä Suomen ympäristökeskus SYKE, Suomen vesifoorumi FWF ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.