Kuka hyvänsä voi ideoida mitä tahansa

Kortesjärven nuorisoseuran musiikkitila, jossa Jaakko Erkinheimo poseeraa, tehtiin Aisaparin tuella. Monessa musiikkituotannossa mukana oleva Erkinheimo kehui huonetta erittäin hyvin äänieristetyksi.

Julkaistu:

Aihe:

MONESTA paikallisesta hankkeesta tuttu Leader Aisapari ry täyttää tänä vuonna 20 vuotta.

Kortesjärvellä Aisapari on erilaisten tilaisuuksien ja tempausten lisäksi viime vuosina rahoittanut esimerkiksi nuorisoseuran musiikkitilan remonttia, eläinten täyttötarvikkeita valmistavan yrityksen perustamista, Ylikylän hiittisuoraa ja Kielisen vesiosuuskunnan lisävesiputkistoa.

Vuosille 2019 ja 2020 on rahoitusta jaossa vielä yhteensä 2,5 miljoonaa euroa.

–Se, millaisia hankkeita on käynnissä, riippuu siitä, ketkä niitä on hakeneet, kertoo Aisaparin Jaakko Erkinheimo. –Kaikki voivat käytännössä ideoida mitä tahansa.

–Jotkut voivat myös kokea ongelmaksi, että taustalla pitää olla yhdistys. Mä näen sen enemmän mahdollisuutena: jos sulla on joku hyvä idea, niin mietit vaan lähialueelta jonkin yhdistyksen, joka voisi olla sulla siinä taustalla, niin voit hakea rahoitusta sen kautta.

KORTESJÄRVELÄISLÄHTÖINEN Erkinheimo, 33, aloitti Aisaparissa vuoden alussa. Hänen vastuullaan on nuorten aktivointi.

Hän on käynnistämässä nuorisojaostoa, joka tehtävä on käsitellä nimenomaan nuorten tekemiä hankehakemuksia ja esitellä ne eteenpäin Aisaparin hallitukselle. Se toimii myös tiedottajana Aisaparin ja alueen nuorten välillä. Sen jälkeen perustetaan nuorisorahasto, josta nuoret voivat hakea pieniä summia omiin projekteihinsa.

–Se, miksi hain tätä nuorisoaktivaattorin ja tiedottajan paikkaa oli just se, että kun olin itse 15-vuotias, tuntui että sen ikäisille ei silloin ollut tällä alueella juuri mitään tarjottavaa. Olisin kovasti kaivannut sellaista toimintaa kuin nuorisojaosto ja -rahasto.

Pohjois-Pohjanmaalla on jo vuosia ollut niin sanottua nuoriso-Leader-rahoitusta, jolla on tuettu lukuisia nuoria esimerkiksi pakopelihuoneen toteuttamisessa ja valokuvausyritysten, kahviloiden ja polkupyöräkorjaamojen perustamisessa.

–Itse ainakin uskon, että siinä vaiheessa, kun on olemassa pieni rahoitusmahdollisuus, nuorilta alkaa aivan varmasti tulla ideoita.

Hän toivoo, että hänen työstään Aisaparissa seuraa, että nuoret aktivoituvat ja alkavat itse kehittää aluetta omannäköisekseen.

–Mä olen aina tykännyt sellaisesta työstä, jossa sillä, mitä tekee, on oikeasti merkitys, ja se jossain välissä konkretisoituu. Olen elämässäni tehnyt esim. laivan moottoreita linjastomaailmassa, jossa kun yksi moottori on valmis, tulee seuraava just samanlainen. Ne lähtee johonkin maailmalle, ja sitten se on siinä.

KEHITTÄMISHANKKEIDEN hakujaksoja on vuodessa kolme. Seuraava haku päättyy huhtikuun lopussa.

Erkinheimo vinkkaa, että ensin kannattaa olla yhteydessä Aisaparin toimistoon Kauhavalla tai Alajärvellä, jossa osataan neuvoa hankesuunnitelman ja hakemuksen laatimisessa oikein.

–Se ei ole “rakettitiedettä”, vaikka se välillä vähän byrokraattista onkin. Eikä se päätöksentekokaan voi niin mahdottoman vaikeaa olla, sillä viimeisten neljän vuoden aikana on Aisaparin hallitus tehnyt yli 200 myönteistä päätöstä. 

Kyseinen hallitus päättää, ketkä saavat rahaa. Siihen kuuluu esimerkiksi kaupunkien edustajia, yrittäjiä, yhdistysten edustajia ja tavallisia maaseudun asukkaita.

He toimittavat myönteisen päätöksen saaneet hakemukset ely-keskukseen. Ely-keskus ei kuitenkaan puutu hankkeeseen, ellei se ole jollakin tavalla lakien tai asetusten vastainen. Lopullinen kirjallinen päätös toimitetaan hakijalle elystä.

–Siksi monet luulevat saaneensa rahoituksen ely-keskukselta, vaikka rahoittajana on todellisuudessa Aisapari.

KORTESJÄRVI ja koko maaseutu saattavat olla Erkinheimon mielestä hiukan uinuvia, mutta hän yrittää omalta osaltaan kehittää niitä.

–Ei kannata aina jäädä odottamaan, että joku tekisi jotain, vaan oikeasti voi vaan alkaa itsekin tekemään. Rahoitusmahdollisuuksia löytyy ja varmasti halukkaita auttajiakin, kunhan vain joku ottaa ideasta kiinni ja alkaa tehdä.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.