70-vuotias ruuvaa yhä autoja, kunnes jatkaja löytyy

Olavi Vessarin paja on pysynyt muuten samannäköisenä vuodesta 1983, mutta taustalla näkyvä maalauskoppi on tuoreempi. Siinä on maalattu autojen lisäksi keittiökalusteitakin.

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

–NIIN kauan kuin kaikki liikkuu ja pystyn järkevästi ajattelemaan, työnteko kyllä onnistuu, sanoo evijärveläinen Olavi Vessari, joka on ruuvannut autoja Evijärven autopajassa vuodesta 1983 asti.

Nyt hänen pajansa teollisuusalueella on myynnissä. Huomenna 70 vuotta täyttävä mies on jo eläkkeellä, mutta kunnes jatkaja löytyy, hän ottaa silti yhä jatkuvasti töitä vastaan.

Hän tekee pääasiassa vakuutusyhtiöiden toimeksiantoja, kuten kolarikorjauksia ja maalauksia, ja ruosteenestokäsittelyjä. Nykyisin hän tosin ottaa vastaan enää vain pienemmät työt.

–Isommat hommat, kuten kokomaalaukset, olen jättänyt pois, kun ei kerkeä yksi mies tekemään kaikkea.

VESSARI muistelee, että hänen uransa tähän asti erikoisin toimeksianto oli sellainen, joka jäi häneltä tekemättä.

–Se oli varmaan 30 vuotta sitten. Autoa oli säilytetty lantakasan päällä, että se lähtisi käyntiin talvella. Siitä oli syöpynyt pohja pois, hän nauraa. –Katsastusmies oli moittinut, että se pitää korjata, mutta kun ei siinä ollut enää pohjaa, mitä hitsata.

–Ja keskikonsolikin oli täynnä tupakantumppeja niin, ettei tuhkakuppia näkynyt, hän lisää.

Nimenomaan autot eivät ole häntä kiehtoneet, vaan hän kertoo halunneensa aina tehdä töitä käsillään.

–Autoja kun maalaa, työ on onnistunut silloin, kun kukaan ei huomaa, että sitä on korjattu, hän toteaa. –Nyt eläkkeellä haluan tehdä kaikkea sellaista, mikä jää näkyville. Sen takia olen laittanut kotiin nikkariverstaan, jossa teen kaikennäköisiä puutöitä. Mutta en ainakaan autoja.

Hän harrastaa myös jonkin verran metsästystä, mutta erityisesti kalastusta.

–Sitä on hyvä Evijärvellä ja Lappajärvellä harrastaa.

VESSARI muutti Evijärvelle Göteborgista syksyllä 1983.

–Hyvin on aika mennyt, ja töitä on ollut koko ajan. Päivääkään ei ole kulunut ilman jotain mielekästä tekemistä, hän sanoo.

–Mä tykkään tehdä töitä ja auttaa ihmisiä. Ei tällaisia hommia jaksa tehdä pelkästään rahan takia, vaan siinä on vähän myös jotain ihmisten auttamista, tai jotain sellaista, takana.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.