Tärkeintä on palo tekemiseen

–Ei minusta kukaan oo saanu sen parempaa kuvaa sitä ennen eikä sen jälkeen, toteaa 70 vuotta täyttävä Esa Rentola sukulaistytön häissä vuonna 1991 otetusta valokuvasta.

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

Hän toteuttaa merkkipäivänsä kunniaksi yhden miehen teatteriesityksen, joka oli mielessä jo parikymmentä vuotta sitten.

–Olen sitä mieltä, että jokainen ansaitsee yhdet henkilökohtaiset juhlat. Ne viimeiset juhlat kyllä pidetään, mutta elämä jää latteaksi, jos ne ovat ainoat.

Ujosta nuorukaisesta kasvoi lavan täyttävä esiintyjä.

–Kaikkein tärkeintä teatteriharrastuksessa on halu olla lavalla. Se ei tule väkisin. Olen monelle ihmettelijälle vastannut, kun ovat kysyneet, miten opin ulkoa niin pitkiä rooleja, että sata metriä halkojakin hakkaat, vaikkei se työ yhtään kiinnosta, mutta puolen tunnin näytelmä on täysin mahdottomuus, jos ei ole asiasta kiinnostunut.

Lukeminen ja oikeinkirjoitus ovat olleet hänelle aina hankalia.

–Näkökentässä on joku häiriö. Kouluaikanakin opettajat sanoivat, että olet laiska, etkä viitsi harjoitella, kun lukeminen ei sujunut.  Se etu siinä on, että kun pitää niin kova työ tehdä roolin takia, että opit sen paremmin ja se, minkä opit, pysyy päässä.

SUOMALAISTEN runoilijoiden tuotantoa löytyy Rentolan muistista niin, että aineistoa olisi kahteen, kolmeen tunnin mittaiseen runoiltaan. Mieskuoron kanssa on suunniteltu yhteistä esitystä keväälle.

–Eino Leino on lähinnä sydäntä.

Rentola sai Vimpelin kunnan kulttuuripalkinnon vuonna 2002.

Koulutusta en ole näyttelemiseen saanut. Eniten oppia olen omaksunut näyttelijä Kalevi Haapojalta, joka on tunnettu myös runonlausujana. Olen ollut hänen kanssaan yhdeksässä eri projektissa.

TYÖURANSA Rentola aloitti maanviljelijänä kotitilallaan, mutta ”nuoruuden hulluudessa” tuli lähdettyä Ruotsiin tehdastyöhön vuosiksi 1975-1981. Palattuaan Vimpeliin hän työskenteli liimapuupalkkitehtaalla, maatalouslomittajana ja Rannilassa.

Perheeseen kuuluu Seija-vaimon lisäksi kolme lasta sekä kolme lastenlasta. Näyttelemisen ja runojen lisäksi aikaa löytyy pesäpallolle.

–Kaikki kotipelit tulee käytyä katsomassa.

Vaikka Rentola kertookin pohtineensa esiintymisen lopettamista, myös uuden kokeileminen on mietinnässä. Häneltä löytyy niin Amerikan presidentin kuin suomalaisten poliitikkojenkin eleitä, joita voisi hyödyntää imitaattorina.

–On kiva tulla vanhaksi: jos tekee virheitä, ne menevät iän piikkiin, Rentola velmuilee.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.