Ilmainen ehkäisy alle 25-vuotiaille evijärveläisille ja kauhavalaisille

Julkaistu:

Aihe:

KUNTAYHTYMÄ Kaksineuvoinen aloitti vuoden alusta tarjoamaan ilmaisen ehkäisyn alle 25-vuotiaille evijärveläisille ja kauhavalaisille.

Ilmaiseen ehkäisyyn kuuluvat yhdistelmä- ja minipillerit, ehkäisyrengas, kupari- ja hormonikierukka, ehkäisykapseli ja kondomi. Ne hankitaan sairaanhoitopiirin peruslääkevalikoimasta tilaamalla. Ilmaiseksi jaettaviin ehkäisyvalmisteisiin valitaan mahdollisimman edullisia valmisteita.

Lisäksi Kaksineuvoinen suunnittelee jakavansa kondomeja vuosittain koulu- ja opiskelijaterveydenhuollossa ja ehkäisyneuvolassa. 3 000 kondomia maksaa 1 500 euroa.

Erikoissairaanhoidossa yhden lääkkeellisen raskaudenkeskeytyksen hinta on noin 1 000 euroa ja imukaavinnan 1 500 euroa. Niihin tarvitaan myös lähete terveyskeskuksesta, jossa lääkärikäynnin kuntahinta on noin 96 euroa. Kuntayhtymän alueella on 2013–2017 tehty vuosittain keskimäärin yhdeksästä kymmeneen raskaudenkeskeytystä alle 25-vuotiaille.

Keskeytyksistä aiheutuneet suorat kustannukset ovat siten lähes samalla tasolla kuin maksuttoman ehkäisyn hinta, ja välillisiin ja pitkäaikaisiin kokonaiskustannuksiin nähden maksuton ehkäisy tuo säästöäkin.

MUUN muassa THL, Väestöliitto ja Kätilöliitto suosittavat ilmaisen ehkäisyn käyttöönottoa, sillä raskaudenkeskeytykset ja sukupuolitaudeista klamydia ovat erityisesti nuorten ongelmia. Etelä-Pohjanmaalla ilmaista ehkäisyä alle 25-vuotiaille ovat ryhtyneet tarjoamaan myös peruspalveluliikelaitoskuntayhtymä JIK viime syyskuusta alkaen ja Lapua vuoden alusta alkaen.

Tutkimusten mukaan ilmaisen ehkäisyn tarjoaminen myös lisää sen kysyntää.

Kauhavan SDP:n valtuustoryhmä teki marraskuussa valtuustoaloitteen maksuttoman ehkäisyn tarjoamiseksi nuorille.

EVIJÄRVELLÄ on 100 ja Kauhavalla 736 alle 25-vuotiasta naista. Yhteensä vuosina 2013–2017 tehtiin kuntayhtymän alueella raskaudenkeskeytyksiä 92, joista alle 25-vuotiaille 47 kappaletta eli 51 prosenttia. Joukossa on myös heitä, joille on tehty useampia keskeytyksiä.

Ehkäisyneuvolassa asioi vuosittain vain 16–36 prosenttia kyseisen ikäryhmän naisista.

–Kaikilla ei ole ehkäisyn tarvetta, mutta siitä huolimatta kattavuus voisi olla nykyistä parempi, Kaksineuvoisen päätöksessä kerrotaan.

Vuonna 2017 klamydiatartuntoja oli kuntayhtymän alueella 19. Vain kondomi suojaa tartunnoilta.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.