PÄÄKIRJOITUS: Hikilaudat jalkaan ja ladulle

Ainakaan lumenpuutteesta ei hiihtoharrastuksen aloittaminen jää kiinni, sillä edellistalvien tapaan sitä on tullut vähintäänkin riittävästi.

VUODENVAIHDE uudenvuodenlupauksineen on otollista aikaa liikuntaharrastusten aloittamiselle. Kuntosalit täyttyvät hiihtolatujen tapaan, mutta aika nopeasti into liikkua lopahtaa. Ihmisellä on tapana palata totuttuihin tapoihin, kun uutuudenviehätys hälvenee.

Entinen pääministeri Alexander Stubb on tunnetusti kova liikkumaan. Hän totesi eräässä haastattelussa, että tunti liikuntaa päivässä tuo kaksi tehokasta lisätuntia työntekoon. Väite on helppo allekirjoittaa, sillä liike on lääke monenlaisiin vaivoihin. Istumatyöläinen saa liikunnasta apua selkävaivoihin, ylipaino sulaa salille, ladulle tai lenkkipolulle ja askeleen kevetessä ryhtikin paranee.

ME länsimaalaiset pulskistumme kovaa kyytiä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) viime huhtikuussa julkaisema selvitys kertoo, että kuuden viime vuoden aikana työikäisten lihavuus on yleistynyt.

Jos kehitys jatkuu samanlaisena, kymmenen vuoden kuluttua joka kolmas on lihava. Viime vuonna lihavia oli 28 prosenttia miesväestöstä ja 26 prosenttia naisista. Lihavuuden vanavedessä yleistyvät muutkin suomalaisten kansantautien riskitekijät, kuten kohonnut verenpaine ja kolesteroliarvot.

Mainos

SAMAISESSA selvityksessä kerrotaan, että myös masennusoireet ovat yleistymässä. Nämä eivät suoraan limity painonnousuun, mutta jonkinlaisia yhteyksiä näillä luulisi olevan. Kiireinen elämänrytmi on varmasti eräs merkittävimmistä tekijöistä, sillä ruuhkavuosien prässissä on hankalaa sovittaa liikuntaa osaksi päiväohjelmaa.

Itsestään kannattaisi huolehtia. Liikunta nimittäin lääkitsee kiirettä. UKK-instituutin suositusten mukaan viikko-ohjelmaan pitäisi saada nelisen tuntia liikuntaa. Lihaskuntoa ja liikehallintaa tulisi harjoittaa viikossa kahden tunnin ajan.

Nämä luvut eivät kuulosta mahdottomilta. Viikossa on 168 tuntia, josta nukkumiseen käytetään keskimäärin 56 tuntia. Keskiverto palkansaaja viettää työpaikallaan 37,5 tuntia. Työn ja unen ulkopuolista aikaa jää viikossa 74,5 tuntia. Jos tästä nipistää neljä tuntia liikunnalle, perheelle, televisiolle, muille harrastuksille ja somelle jää vielä reilut 70 tuntia. Ei kuulosta ollenkaan mahdottomalta.

JOS alat jo tuskailla uudelle vuodelle lupaamasi elämäntaparemontin kanssa, toivottavasti yllä oleva laskukaava antaa toivoa. Itseään ei kannata heti vetää äärirajoille, vaan liikuntaan kannattaa totutella pienin askelin. Sieltä se hiipii kuin varkain osaksi arkielämää. Kaiken lisäksi liikkuminen alkaa vaikuttaa positiivisesti käytännössä välittömästi.

Liike lääkitsee sekä kehoa että mieltä.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.