Rakennusterveysfirma selvittää Kortesjärven koulun sisäilman

Julkaistu:

Aihe:

KORTESJÄRVEN yhtenäiskoulun jatkuvat sisäilmaongelmat selvitetään asiantuntijayrityksen avulla. Kaupunki ei voi tehdä mitään ennen kuin selviää, mikä kaikki niitä aiheuttaa.

Kaupunginvaltuutettu Tiina Hauta (kd.) kysyi Kauhavan kaupunginvaltuuston joulukuun kokouksessa tekniseltä johtajalta Antti Hakolalta, onko koulun oppilailta, oppilaiden vanhemmilta tai henkilökunnalta tullut ilmoituksia sisäilman aiheuttamista oireista, ja mitä kaupunki aikoo tehdä ongelman korjaamiseksi.

Hakola myönsi, että oireilua oli viime vuoden aikana esiintynyt.

Hän nimesi sisäilmaongelmille kolme aiheuttajaa, mutta muita syitä on yhä hämärän peitossa.

Ensimmäinen niistä on todennäköisesti vuosia märkänä ollut kellarikerros, johon oli pesiytynyt mikrobeja. Noiden epäpuhtauksien pääsy luokkiin on pyritty estämään tiivistystöillä.

–Kaikki mahdolliset läpiviennit, mitä on löydetty ja missä on ollut selviä ilmavuotoja, on tiivistetty, hän sanoi.

Sen lisäksi ongelmia on huomattu sekä edellisen, kymmenkunta vuotta sitten tehdyn remontin että viimeisimpien korjaustöiden yhteydessä asennetuissa muovimatoissa. Muovimatot ja vesiohenteiset muoviliimat ovat alkaneet reagoida.

–Kaikilta osin ei ole tunnettu, mitä päästöjä sieltä tulee ilmaan. Sieltä tulee hyvin pieniä voc-yhdistepitoisuuksia, jotka eivät ole niin korkeita, että pelkästään niille voisi altistua kukaan, mutta jotain muutakin sieltä tulee, mikä ilmeisesti hajuhaitan tai muun kautta aiheuttaa oireilua.

Hänen mukaansa tällaiset reaktiot eivät aiheuta pysyviä haittoja. Oireet katoavat, kun matoista päästään eroon.

Kolmas murheenkryyni on ollut koulun ilmanvaihto. Se on suunniteltu niin, etteivät rakennuksen eri lohkojen erilaiset ilmanvaihtojärjestelmät toimi keskenään.

–Joulun välipäivien aikana tasapainotetaan ilmanvaihto niin, että kaikki nämä koneet alkaisivat toimia keskenään oikein. Se tietenkin aiheuttaa myös sen, että jatkossa pitää olla huomattavan tarkka, kun pattereiden lämmitystä säädetään ja muuta, koska tämäntyyppinen ilmanvaihto menee sekaisin, jos lasi avataan tai patteria säädetään niin, että lämpötilat nousevat yhdessä huoneessa kovin korkealle.

KAUPUNGIN itse koululla ottamista sisäilma- ja muista näytteistä ei ole ollut apua.

–Niistä ei ole löydetty mitään johdonmukaisuutta. Viimeisimpänä toimenpiteenä me todettiin, että meidän oman porukan ammattitaito ja resurssit ei enää riitä, ja nyt sinne on otettu hyvin arvostettu suomalainen rakennusterveysasiantuntijaorganisaatio tekemään omat tutkimuksensa, eli FCG (Finnish Consulting Group).

FCG:n riskinarvio valmistunee alkuvuodesta. Vasta sen jälkeen kaupunki voi päättää, millaisiin toimenpiteisiin sen on ryhdyttävä.

KOULUN korjauksiin ei ole varattu talousarviossa rahaa, koska ei ole vielä tiedossa, mitä sille täytyy käytännössä tehdä.

–Sellainen tuntuma siitä on tullut, että mitään kovin isoja, merkittäviä ei tässä vaiheessa tarvittaisi. Mutta joka tapauksessa jotain toimenpiteitä. Ainut toimenpide, jonka voin nyt sanoa, on että nämä tietyt muovimatot täytyy vaihtaa.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.