Lisää hyvinvointia henkilökohtaisella valmennuksella

Sofia Kalliokoski, Neea Kataja, Aleksandra Rantala ja Roosa Shemeikka osallistuvat Sirpa Karttusen pienryhmävalmennukseen.
OPISKELIJOIDEN kokonaisvaltainen hyvinvointi on tavoitteena Vimpelin lukiossa. Koulu saa Opetushallitukselta toista vuotta tukea Liikkuva Opiskelu -pilottihankkeeseen, jossa on mukana 50 toisen asteen oppilaitosta eri puolilla maata. Vimpelissä liikettä päiviin lisätään monin eri tavoin. Nyt kaikilla lukion opiskelijoilla on myös mahdollisuus hyödyntää personal trainer -palvelua, jota tarjoaa fit expert Sirpa Karttunen.

–Vastaavaa palvelua ei taida monesta oppilaitoksesta löytyä, totesi lukion rehtori Marko Timo.

–Lähtötilanteen kartoittamiseksi suoritettiin henkilökohtaiset haastattelut, joilla selvitettiin opiskelijan tämän hetken tietoisuutta omasta hyvinvoinnistaan ja mahdollisista tarpeista. Samalla varmistettiin tietoisuus, ”mitä tarvitset, jotta voit hyvin”, Karttunen kertoi.

Lähtökohtia tälle ovat tietysti ravitsemus, liikunta, harrastukset ja arjessa jaksaminen.

–Aineisto analysoitiin sekä tarkennettiin tarpeita ja toiveita, jotka liittyivät esimerkiksi liikkuvuuden lisäämiseen, kehon kiputiloihin ja jumeihin, ravintoon ja peruslihaskuntoon. Oli niitäkin, jotka totesivat, että kaikki on hyvin.

KARTTUNEN tarjoaa henkilökohtaista valmennusta pienryhmissä ja yksilötapaamisissa. Hän on paikalla kaksi päivää joka toinen viikko. Hetket pyritään upottamaan koulupäiviin niin, ettei opiskelijoita kuormitettaisi enempää.

Tuloksia voi näkyä jo kahdenkin tapaamisen jälkeen, kun nuorelle herää ajatuksia omasta tekemisestä. Tapojen omaksumiseen menee kolmesta kuuteen kuukautta ja fysiologiset muutoksetkin vaativat aikaa.

–Yritän opettaa kuulostelemaan omaa kehoa, miten se reagoi treeniin tai harjoituksiin. Tekeminen voi olla myös mindfull-harjoittelua, Karttunen totesi.

Mainos

–Opiskelijoilta löytyy tahtotilaa tehdä arjessa pieniä asioita, vaikka koulu viekin paljon aikaa. Lukiolla on loistavat puitteet tekemiseen.

–Henkilökohtaista valmentajaa voidaan käyttää myös osana liikunnan opetusta, totesi opettaja Jarkko Havu.

Karttunen ohjaa esimerkiksi jonkun osion tunnista, jolloin opiskelijat pääsevät kokeilemaan uusia lajeja ja näkemään erilaisia toimintatapoja.

–Meillä on fiksuja nuoria, jotka ymmärtävät kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin merkityksen niin opiskelulle kuin koko elämälle, myhäili Timo.

VIIME VUONNA Liikkuvaa Opiskelua toteutettiin muun muassa liikkuvan joulukalenterin, tuntien aikana tapahtuvan liikkumisen, välituntiliikunnan ja teemapäivien muodossa. Sama jatkuu tänä vuonna. Koululle ollaan hankkimassa polkupyöriä, sykemittareita ja MPower-laite, jolla saadaan tietoa lihaksen harjoitevasteesta treenin aikana.

Vimpelin lukio aikoo lisätä houkuttelevuuttaan täydentämällä opiskelijapakettiaan. Myös Liikkuva Opiskelu voi vaikuttaa jonkun opiskelijan päätökseen hakea oppilaitokseen. -Kun opiskelija voi hyvin kaikella tapaa, viesti menee varmasti eteenpäin, että siellä on hyvä lukio ja opiskelijoista pidetään huolta, Timo uskoo.

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.