Häjyt oli Jarmo Kumpulalle kipinä näyttelemiseen

Jarmo Kumpula Onnelassa viime viikolla.

Julkaistu:

Aihe:

TÄNÄ vuonna tulee kuluneeksi 40 vuotta Ylen kaksiosaisen Häjyt-tv-elokuvan (1978) julkaisusta.

Puukkojunkkareista ja 1860-luvun väkivaltarikollisuudesta kertova elokuva perustuu ylihärmäläisen Heikki Ylikankaan pari vuotta aiemmin julkaistuun kirjaan Härmän häjyt ja Kauhavan herra.

Rannanjärvenä oli Harri Tirkkonen, Isotalon Anttina Kalevi Haapoja ja nämä oikeuteen raahanneena rumana vallesmannina Adolf Hägglundina Vesa Mäkelä. Elokuvan ohjasi ja käsikirjoitti Sakari Rimminen.

ELOKUVA kuvattiin pääasiassa nykyisen Kauhavan alueella 1976–77.

Alahärmän nuorisoseura Onnelan avulla siihen saatiin satakunta paikallista amatöörinäyttelijää, jotka esittivät käytännössä kaikkia rooleja kolmea pääosaa lukuun ottamatta.

–Rannanjärven vaimoa näytellyt Anneli Kumpula teki tosi ison työn primus motorina porukan hommaamisessa kuvauksiin, muistelee kortesjärveläinen Jarmo Kumpula, joka oli 18-vuotiaana mukana elokuvan yleisökohtauksissa.

Hän kertoo katsoneensa koko elokuvan viimeksi 30 vuotta sitten. Hän pitää sitä kuitenkin realistisena.

–Tällä alueella Isoa Anttia ja Rannanjärveä ei ole välttämättä pidetty kovin pahoina poikina, mutta elokuva saattaa olla realistisempi kuvaus häjyjen touhuista. Voi olla, että Hägglundkin oli vähän häikäilemätön, mutta ehkä hänen täytyi olla, että sai häjyilyä kitkettyä, hän pohtii.

Ennen Häjyjä Kumpula oli ollut mukana Onnelan kesänäytelmissä jo muutaman vuoden, mutta Ylen tuotantoon mukaan pääseminen vahvisti innostusta näyttelemiseen entisestään.

–Joskus nuoruudessani olin koulussa merkinnyt haaveammatikseni Yleisradion. Opettaja piti sitä aika vaikeana tavoitteena, joten vähättelin, että kunhan nyt jotain sepitin. Mutta totuus oli, että kyllä se aikamoinen kipinä oli.

ELOKUVAN kuvauspaikoiksi löydettiin riittävän 1860-lukulaisen näköisiä taloja pääasiassa nykyisen Kauhavan alueelta.

Härmän joulussa 1977 kerrotaan, että Isontalon tupaa esitti sisältä Pentti Alaviitalan talo Alahärmän Porrella ja ulkoa Isonkyrön museon talo. Rannanjärven talon sisäkohtaukset kuvattiin Alahärmän Pirissä Ritalan talossa, ja ulkoa sitä näytteli Antti Ekolan koti Voltin Ekolassa. Vallesmanni Hägglundin asunto oli todellisuudessa Pentti Alaviitalan vinttiä.

Käräjiä kuvattiin Onni Soinin talossa Kauhavan Varpulassa. Joitain kohtauksia kuvattiin myös Vaasan vankilassa ja Isonkyrön vanhalla kirkolla.

VALLESMANNI Hägglundia esittänyt Vesa Mäkelä oli kauhavalaissyntyinen. Hänen poikansa Aleksi Mäkelä ohjasi vuonna 1999 nyky-Pohjanmaalle sijoittuneen Häjyt-elokuvan.

Antti Isotaloa näytellyt Kalevi Haapoja on puolestaan syntynyt Ylihärmässä.

–Hän oli vakiohjaajana Onnelan näytelmissä, ja on tehnyt ison työn niiden eteenpäin viemisessä, Kumpula kertoo.

HÄJYT-ELOKUVASTA järjestetään juhlanäytös Onnelassa sunnuntaina.

Muistoseurat 2 jouluna

MUUN muassa Jarmo Kumpulan tähdittämä Muistoseurat-jatko-osa saa ensi-iltansa 28. joulukuuta Y-Kinossa.

–Raakaversio on katsottu, ja kovasti olen toiveikas. Se on ykkösosaa mukaansatempaavampi, ja mukana on herkullisempia kohtauksia. Uskoisin, että porukka poistuu elokuvasta vielä enemmän hymy huulillaan, Kumpula sanoo.

Hänen tavoitteenaan on ainakin ne 3 000 katsojaa, jotka suosittu ensimmäinen osakin keräsi teattereihin viime vuonna.

Hänen mukaansa näyttelijät ovat onnistuneet kitkemään suorituksistaan pahimmat teatterimaisuudet.

–Me oltiin ekana vuonna niin totaalisen vihreitä, että kai me nyt jotain ollaan opittu. Mutta ei ehkä vielä Hollywood-palkintoja odoteta, hän naurahtaa.

Evijärveläis- ja lappajärveläisväriäkin sisältävässä kakkososassa on myös aiempaa vähemmän kauhavalaisia sisäpiirin vitsejä.

–Ykkösestä on jotkut sanoneet, etteivät he ymmärtäneet joitain vitsejä. Luulisin, että tätä uutta on helpompi vieraankin katsoa.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.