Vimpeli-Seura toimii aktiivisesti

Markku Lehtola, Juhani Mattila ja Jari Takala toimivat Vimpeli-Seuran johtokunnassa.

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

Sen perinteisiin tapahtumiin kuuluu vuosittainen Museolla Soi ja uudempiin yhteislauluillat, joita on järjestetty Jäykäntuvalla.

Syksyisin seura kokoaa Vimpelin joulu -lehteä, joka on perinne vuodesta 1978 alkaen. Se on seuran tärkein tulonlähde. Sihteeri Tarja Uusitupa kokoaa lehden, muut jäsenet hankkivat aineistoa keräämällä kuvia ja kirjoittamalla juttuja. 1 000 kappaleen painos myydään aina loppuun.

–Olemme mukana Vimpelin kesä- ja joulumarkkinoilla. Siellä myymme muun muassa Vimpelin Väinämöinen -kirjaa. Tulossa on myös uusi Vimpeli-Seuran paita.

Merkittävä uusi hanke on Martti Pajalan artikkelien digitointi, joka on käynnissä. Uusia suunnitelmia on seurassa vireillä kaiken aikaa. Lokakuun 19. päivä Vimpeli-Seura järjestää Arja Havakan konsertin yhteiskoulun audiotoriossa. Vuonna 1944 syntyneellä, nykyisin Keminmaalla asuvalla laulajalla on yhteys Vimpeliin.

–Havakka kävi nuorena tyttönä kansakoulua Koskelassa, missä asun, ja on tykkää tulla tännepäin tutkimaan vanhoja asuinseutujaan. Hän viipyy Koskelassa muutaman päivän, että pääsee toimittelemaan lapsuuden tuttujen kanssa, kiertelemään ja katselemaan. Hän kertoo tuntevansa itsensä täältä kotoisin olevaksi ja muistaa paljon ajalta, jolloin asui tätinsä perheen kanssa kalkkitehtaalla, selvitti seuran puheenjohtaja Jari Takala.

–Hän on käynyt joskus aiemminkin jo täällä katselemassa paikkoja. On mukavaa, että voimme näyttää hänelle myös valokuvia siltä ajalta, sillä minulle soitti jo mies, jolla on niitä tallessa.

SEKÄ kotiseututalo Jäykäntuvan että seuran omistaman suksitehdasmuseon kohdalla on jatkuvasti pientä remontin tarvetta. Jäykäntuvalla onkin tehty hiljattain pihatöitä ja parannettu valaistusta. Museorakennuskin kaipaisi pintaremonttia.

Suksitehdasmuseon nurkalta poistettu leikkipuistoalue suunnitellaan muutettavan puisto- ja virkistysalueeksi. Takala on laskeskellut työn kustannuksia ja saanut kunnalta lupauksen osallistua kuluihin.

–Pöytiä, penkkejä, katos, istutuksia. Sielläkin voisi järjestää tapahtumia tai vain pysähtyä kuuntelemaan lintujen laulua.

Jäykäntupaa voi vuokrata erilaisiin tilaisuuksiin.

–Nyt on tulossa ristiäiset ja syntymäpäivät.

VAIKKA toiminta on vilkasta ja hallitus aktiivinen, on seuran jäsenmäärä tippumaan päin.

–Uudet jäsenet olisivat positiivinen asia. Toiminnan aktiivinen kehittäminen voi innostaa uusia ihmisiä mukaan.

Nostalgiaa ja vanhoja vehkeitä

MENNEET ajat ja erityisesti vanhat vehkeet ovat alkaneet kiinnostaa Vimpeli-Seuran puheenjohtajana toimivaa Jari Takalaa vuosi vuodelta enemmän.

–Tuntuu, että entisaika oli nykyaikaan verrattuna hienompaa. Nyt on niin kiire, ettei häävin ehdi päivää muille sanoa. Silloin saattoivat isännät, jos niin päättivät, istua vaikka koko päivän ja tarinoida toistensa kanssa.

Takalan haave on vanhanajan päivien järjestäminen Vimpelissä.

–Perinneruokaa, työnäytöksiä, hevostyökoneita ja vanhoja esineitä, kuten työkaluja, näytille.

Kotoa löytyvät nostalgiset kaksvitonen Zetori, Pikku-Fiat ja pappa-Tunturi. Muutakin vanhaa kalustoa ja esineistöä on tallessa.

TAKALA on hoitanut puheenjohtajan pestiä viime vuodesta.

–Onhan tässä isoja saappaita täytettävänä, mutta onneksi johtokunnassa on paljon vanhoja tekijöitä mukana.

Takala työskenteli Honkarakenteen tehtaalla Hoiskossa sen lopettamiseen saakka. Nykyisin hän työllistää itsensä yrittäjänä. Talkkari Jarilta luonnistuvat talon työt rakentamisesta nikkarointiin, siivouksiin ja pihatöihin.

Takala hoitaa muiden töidensä ohessa Jäykäntuvan tontin kunnossapidon, sekä pienet talon huoltotyöt. Jäykäntuvan ja suksitehdasmuseon kunnossapito ovatkin lähellä hänen sydäntään.

https://www.youtube.com/watch?v=j_zitt5Qrpc 

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.