Biojätteet omaan roskikseensa kuun alusta

Biojäte on kiinteää eloperäistä jätettä, joka maatuu. Kuva: Ekorosk

Julkaistu:

Aihe:

EKOROSKIN alueen kotitaloudet, eli Järviseudulla evijärveläiset ja kauhavalaiset, lajittelevat lokakuun alusta alkaen biojätteen eri jäteastiaan kuin energiajätteen.

Biojäte on kiinteää eloperäistä jätettä, joka maatuu: ruoantähteet ilman pakkausta, marjat ja hedelmät, kalanperkeet ja luut, hedelmien, vihannesten ja kananmunien kuoret ja kahvin ja teen porot suodattimineen.

Energiajäte on palavaa jätettä, joka poltetaan lämmöksi ja sähköksi. Siihen lasketaan esimerkiksi muoviset tai pahviset ruoka- ja muut pakkaukset, vaipat ja siteet, talous- ja leivinpaperit ja servietit ja pöly ja pölynimuripussit.

Aiemmin molemmat laitettiin samaan jäteastiaan, mutta erikseen mustiin ja valkoisiin pusseihin. Nyt kun molemmille on omat astiansa, myöskään pussin värillä ei enää ole väliä. Myös muovipussit ovat yhä ok.

Ekorosk on kesän aikana kustantanut biojäteroskikset niille kotitalouksille, jotka ovat ilmoittaneet sellaisen tarvitsevansa. Erillistä biojäteastiaa eivät tarvitse kotitaloudet, jotka kompostoivat itse.

Taustalla on EU:ssa ajettu kiertotalouden lisääminen.

–Kiertotaloudessa raaka-aineet eivät häviä kierrosta. Kulutusyhteiskunnassa tuotetaan tavaroita, kulutetaan ne ja heitetään ne menemään. Vaikka jätettä polttamalla saadaan lämpöä ja energiaa, jätteestä jää jäljelle vain tuhkaa, kertoo Ekoroskin tiedottaja Pia Grankvist.

KOTITALOUDET maksavat Ekoroskille kiinteää kuukausimaksua sekä käsittelymaksua. Koska erilliskeräys tulee Ekoroskille halvemmaksi kuin pussin väriin perustuva lajittelu, kotitalouksilta laskutettavaa käsittelymaksua alennetaan kuun alusta kolmanneksella.

–Muutos näkyy vasta tammikuun laskussa, koska lokakuun lasku sisältää heinä-syyskuu-välin.

Biojäteastia tyhjennetään jatkossakin joka toinen viikko. Energiajätteen tyhjennysväliä sen sijaan on nyt mahdollista pidentää, kun sen sekaan ei enää laiteta mätänevää biojätettä.

–Sille voi sopia roskakuskin kanssa neljän viikon tyhjennysvälin. Se tulee halvemmaksi, koska kuljetuksista veloitetaan maksuja. Jos haluaa kahdeksan viikon tyhjennysvälin, pitää tehdä kirjallinen ilmoitus Pohjanmaan jätelautakunnalle.

Naapurit voivat säästää rahaa yhdistämällä jäteastiansa. Esimerkiksi iäkäs pariskunta, jolta jätettä syntyy vain vähän, voi ryhtyä kimppaan lapsiperheen kanssa. Siitäkin sovitaan jätelautakunnan kanssa.

–Lapsiperheeltä voi tulla esimerkiksi 85 prosenttia jätemäärästä ja iäkkäältä perheeltä 15. Ekorosk lähettää molemmille valmiiksi jaetun laskun, eli naapuriaan ei tarvitse rahastaa.

KAUHAVAN lukiolla järjestetään bio- ja energiajätteen erillislajittelusta info keskiviikkona iltakuudelta. Evijärven kunnantalolla on vastaava tilaisuus ensi viikon keskiviikkona kello 18.30.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.