Hyvinvointikeskukselle päätettiin hakea lupaa

Kuntayhtymä Kaksineuvoinen hakee valtioneuvostolta poikkeuslupaa uuden niin sanotun hyvinvointikeskuksen rakentamiseksi Kauhavalle. Valtuusto asettui maanantaina Kaksineuvoisen tueksi lupa-asiassa.

KUNTAYHTYMÄ Kaksineuvoinen hakee valtioneuvostolta poikkeuslupaa uuden niin sanotun hyvinvointikeskuksen rakentamiseksi Kauhavalle.

Kaksineuvoinen haluaa uuden hyvinvointikeskuksen, sillä nykyiselle terveyskeskukselle on sisäilmaongelmien vuoksi luvattu korkeintaan kolme vuotta käyttöikää. Sen 6 000 neliöstä on käytössä enää kolmasosa, kun yläkerta ja entinen hammashoitolan rakennus ja neuvolaosa on jo tyhjennetty, ja sosiaalitoimi on hajallaan pitkin kantakaupunkia.

Uuden keskuksen rakentaminen ei kuntayhtymän johtaja Antti Perkkalaisen mukaan useiden miljoonien eurojen hintalapustaan huolimatta tule kalliimmaksi kuin nykyisen, eri puolille hajautetun järjestelmän ylläpito.

Myös kaupunki ollut Kaksineuvoisen lupahakemuksen puolella. Valtuusto päätti maanantaina tukea Kaksineuvoista asiassa.

Hyvinvointikeskuksen kuitenkin rahoittaisi ja rakentaisi ulkopuolinen sijoittaja, ei kaupunki. Kaupunki ei myöskään tule siihen vuokralaiseksi. Tällä hetkellä sijoittajaksi ryhtymisestä on ollut kiinnostunut julkisten alojen eläkevakuuttaja Keva. Kun sijoittaja löydetään, se vuokraa sitten tilat Kaksineuvoiselle ja yksityisille palveluntuottajille, jotka täydentävät sote-palveluja.

Seuraavaksi, valtuuston näytettyä vihreää valoa, lupa-asian esittelee valtioneuvostolle perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.). Saarikko vieraili Kauhavalla maanantaina.

Luvan voi saada vain, jos investointi todetaan välttämättömäksi ja kiireelliseksi lakisääteisten sotepalvelujen toteuttamiseksi.

–Jos päätöstä ei tule, eikä uusi hyvinvointikeskus toteudu kolmen vuoden sisällä, en ymmärrä missä palveluita tullaan tarjoamaan tälle reilusti yli 20 000 asukkaan väestöpohjalle, Antti Perkkalainen sanoo.

JOS lupa irtoaa, hyvinvointikeskuksen rakentaminen aloitetaan ensi vuoden aikana, ja se otetaan käyttöön viimeistään vuonna 2021. Neliöitä siihen tulisi 5 000, eli vähemmän kuin nykyisessä oli ennen kuin osa siitä poistettiin käytöstä.

Asiakkaille uusi hyvinvointikeskus tarkoittaisi, että uudisrakennettaviin tiloihin sijoitetaan nykyisten palvelujen lisäksi myös kanta-Kauhavalla hajallaan sijaitsevat neuvola- ja sosiaalipalvelut. Ne siis olisivat saatavissa Kauhavalta myös 2020-luvulla, jolloin sote-palvelujen järjestämisvastuu on Etelä-Pohjanmaan maakunnalla. Lähipalvelut jatkuisivat niin sanotuilla hyvinvointiasemilla Kortesjärvellä, Härmissä ja Evijärvellä.

Lisäksi saman katon alle halutaan myös Kela, apteekki, fysioterapiayrittäjä ja muita toimijoita.

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Artikkelit vuosittain

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.