Evijärven pintaa halutaan nostaa

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

EVIJÄRVELLÄ pinnan tavoitevyöhykkeen nostamista suunnitellaan, koska vesi on ollut useiden ranta-asukkaiden mielestä liian matalalla.

Elyn mukaan järven pintaa laskettiin tänä vuonna tarkoituksella, koska sen korkeudelle säädetty tavoitetaso (N60-korkeusjärjestelmässä 61.60–61.75) oli viime kesinä ylitetty 5–10 sentillä. Vesi oli siihen asti Evijärven kunnan omasta toiveesta nostettu tavoitetason yli, mutta kevättulvien jälkeen ely palautti sen tavoitetasolle.

Elyn mittausten mukaan korkeus on nyt 61.65, mutta evijärveläisten mielestä vesi on matalammalla. Ely seuraa vesitilannetta etänä, koska se automatisoi vuonna 2016 Kaarenhaaran padon, joka säännöstelee Evijärveä.

Pahimmillaan kunnassa on pelätty jopa järven kuivumista kosteikoksi. Nyt tavoitteena onkin muuttaa säännöstelylupa evijärveläisille sopivaksi.

Rantatonttien omistajille on lähetetty kysely siitä, paljonko vedenpintaa nostetaan. Siihen voi vastata ensi viikon perjantaihin asti. Tähän mennessä vastanneista lähes kaikki ovat kannattaneet vähintään 10 sentin korotusta.

Viime viikolla pidetyssä yleisötilaisuudessa sopivasta korkeudesta esitettiin erilaisia mielipiteitä. Liika korkeus haittaa erityisesti alavien maiden viljelijöitä. Elyn mukaan kovin isoja muutoksia ei joka tapauksessa pystytä matalassa järvessä tekemään.

LAMMASSAARESSA mökkeilevä Tapani Kokko joutuu vetämään moottoriveneensä laituriin vedessä kahlaamalla, kun käymme tekemässä haastattelun. Näin on siitä huolimatta, että hän on jo alkanut pitää venettä laiturin nokassa, eikä sen vieressä, kuten aiemmin.

–Sitä olen ihmetellyt, että elyn mittarit muka väittävät, että vesi olisi määrätyssä tasossa. Ovatkohan mittarin anturat liikahtaneet pois paikoiltaan, vai mikä on, koska ei tämä ole likelläkään normitasoa.

Viime kesänä laiturille ei yhtäkkiä enää päässytkään veneellä. Kokko on laskenut, että tänä kesänä veden pinta on ollut vähintään 30 senttiä toissavuotta ja sitä edeltäviä vuosia alempana.

–Miksi automaattipatoa pitää kokeilla pienessä järvessä, joka on niin arka äkkinäisille muutoksille? hän kysyy.

Järven kuivumisesta on seurannut myös vaaratilanteita. Kokon mökkinaapuri Birgitta Jussinmäki kertoo kummityttönsä ajaneen heidän veneellään pohjan kiviin, minkä takia potkuri täytyi korjata.

Kokon mukaan tavoitekorkeuden alarajan noston vähimmäisvaatimus on 10 senttiä, mutta itse hän haluaa nostaa sitä 20 sentillä.

–Tiedän että kaikille se ei varmaan sovi, mutta eihän mikään asia sovi kaikille.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.