Maatilojen investointirahat uhkaavat loppua

Myös lypsy- ja nautakarjatalouksien avustuksiin osoitetut määrärahat ovat loppumassa. Kuva: Järviseudun Sanomien arkisto.

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

Etelä-Pohjalaiset viljelijät ovat hakeneet maatalouden investointi- ja nuorten viljelijöiden aloitusrahoitusta ennätyksellisen paljon- eniten koko maassa. Kuluvan vuoden kahden ensimmäisen hakujakson aikana hakemuksia on jätetty yhteensä 253 kpl ja avustusta sekä korkotukilainaa on haettu yli 59,6 miljoonaa euroa. Vuonna 2017 maatilojen investointeihin ja tilojen omistajanvaihdoksiiin myönnettiin tukea yhteensä 47,7 miljoonaa euroa.

Etelä-Pohjanmaan ELY- keskuksen käyttöön osoitetut määrärahat uhkaavat jäädä täysin riittämättömiksi erityisesti EU-osarahoitettujen kohteiden avustusten: lypsy- ja nautakarjatalous, sikatalous, broilerkasvattamot, kasvihuonetuotanto, energia – ja ympäristö sekä työympäristön parantamisinvestointien osalta.

Elokuussa ja lokakuussa päättyvien seuraavien hakujaksojen hakemuskäsittelyssä on odotettavissa mittavia rahoitusongelmia. Rahoituskelpoisia hankkeita on jäämässä valintamenettelyssä rahoituksen ulkopuolelle ellei lisärahoitusta pystytä valtakunnallisin toimin turvaamaan sinne missä investointihalukkuutta- ja –kyvykkyyttä on.

Etelä-Pohjalaisen maatalouden rakennekehityksen ja kilpailukyvyn edistäminen tarvitsee riittävät tukimahdollisuudet investoiville ja jatkamishaluisille tiloille.  Investoivat maatilat tuovat merkittävät kerrannaisvaikutukset myös alueen muulle yritystoiminnalle ja työllisyydelle.

Kevät ja alkukesä on ollut poikkeuksellisen kuiva, kasvua elvyttävää sadetta kaivataan kuumeisesti. Sadosta osa on kuitenkin jo menetetty, erityisesti ensimmäinen säilörehusato jäi huomattavasti normaalia pienemmäksi.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.