Sairaalaosasto Kauhavalle, pois Lappajärveltä ja Ylihärmästä

Julkaistu:

Aihe:

Kuntayhtymä Kaksineuvoisen sairaala- eli vuodeosasto aloitti tällä viikolla remontoidussa hoitokoti Iltakellon yläkerrassa, Kauhavan keskustan terveysaseman naapurissa. Samalla Lappajärven ja Ylihärmän sairaalaosastot lakkautettiin.

Kaksineuvoisella oli marraskuuhun 2015 asti kolme sairaalaosastoa: Ylihärmän Leinosentiellä, Lappajärven Vanhalantiellä sekä Iltakellon viereisen terveyskeskuksen yläkerrassa. Kun viimeksi mainitussa ilmeni sisäilmaongelmia, jäljelle jäivät vain kiirellistä eli lyhytaikaishoitoa tarvitsevien potilaiden osasto Lappajärvelle ja pitempään hoitoa tarvitsevien eli kuntoutuspotilaiden osasto Ylihärmään.

Tällä viikolla hajautettu väistöjärjestely siis purettiin, ja Iltakellon osastosta tuli ainoa sairaala Kaksineuvoisen alueella. Siellä hoidetaan niin lyhytaikais- kuin kuntoutuspotilaatkin. Lappajärven ja Ylihärmän sairaalaosastot lakkautettiin, ja potilaat niistä siirrettiin Kauhavalle. Ylihärmän tiloissa aloitti ikäihmisten tehostetut palveluasumisen yksikkö Artturintupa, ja Lappajärven kiinteistöön jää poliklinikka ja neuvola.

Hoitokoti Iltakello toimi tähän asti rakennuksen molemmissa kerroksissa, mutta yläkerran ikäihmiset siirtyivät nyt Ylihärmän Artturintupaan sekä palvelusetelillä kaupungin yksityisiin palvelukoteihin.

Vaikka kaikkien täytyy nyt tulla Kauhavalle, hoitotyön johtaja Piia Kujalan mukaan potilaille on helpompaa, että kaikki hoito tapahtuu yhdessä paikassa ja pääterveysaseman läheisyydessä. Koska Lappajärvellä hoidettiin tähän asti kaikki vakavammin sairaat ja enemmän hoitoa tarvitsevat potilaat, saattoi ylihärmäläinenkin joutua Lappajärven osastolle asti. Asiakkaita myös siirreltiin osastojen välillä sen mukaan, miten heidän tilansa kehittyi ja mitä palveluja, kuten röntgeniä, he tarvitsivat.

–Tämä on erityisesti inhimillinen ja asiakaslähtöinen muutos, Kujala sanoo.

Osastolla on 42 vuodepaikkaa, ja huoneet ovat pääosin kahden hengen huoneita. Jokaisessa huoneessa on oma vessa. Vessojen puute oli aiheuttanut ongelmia Lappajärvellä, koska potilaat ovat usein huonokuntoisia tai heidät pitäisi eristää omiin huoneisiinsa esimerkiksi vatsataudin tai tartunnan vuoksi.

Myös lääkärin saatavuutta on parannettu. Lääkäreitä on osastolla kaksi, ja he kiertävät joka päivä, myös viikonloppuisin ja arkipyhinä. Paikalla on myös kaksi fysioterapeuttia ja 45 hoitajaa.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.