Maatalousyrittäjä uskoo tulevaisuuteen

Jamin yksiköiden päättäjäiset on jo vietetty. Aleksi Katajan opinnot JAMIn Kurejoen yksikön maaseutuyrittäjä-linjalla päättyivät huhtikuun lopussa, mutta nyt hän on virallisesti valmistunut ammattiin.

Toukokuun ajan hänen päivänsä ovat olleet työntäyteisiä perheen maitotilalla Lakaniemessä. Siellä hän on ollut isänsä apuna myös opiskeluvuodet.

 –Koulu on mahdollistanut jouston, olen voinut lähteä koulusta aikaisemmin tai olla pois, jos kotona on ollut töitä, Kataja kertoo.

Maatilan elämä ja työt tulivat Aleksi Katajalle tutuiksi pienestä pitäen, mutta koulu tarjosi lisää tietoa muun muassa tukiasioista ja eläimistä.

–Tärkein asia, mitä koulussa olen oppinut, on yritystalous.

Opiskeluaika oli mukavaa.

–Meitä oli ryhmässä nuorempaa ja vanhempaa porukkaa. Se oli sellainen mukava piiri.

Heinäkuussa Katajaa kutsuu armeija. Sen jälkeen jatkuvat työt vanhempien, Olli ja Outi Katajan tilalla. Suunnitelmissa on tehdä sukupolvenvaihdos, mahdollisesti niin, että Aleksi Kataja jatkaa tilan pitoa veljensä kanssa. Uusi navetta pitäisi rakentaa. Rakentaminen ja siihen liittyvät asiat kiinnostavat Katajaa muutenkin.

Vaikka maataloustukia leikataan ja maidon tuottajahinta tippui pari prosenttia, moni nuori maatalousyrittäjä uskoo tulevaisuuteen. Kataja tuntee muutaman muunkin, jotka aikovat jatkaa tilanpitoa. –Olen syntynyt ja kasvanut siihen, se on verissä. Eläinten kanssa oleminen, metsätyöt, peltojen viljely, se on mukavaa ja vapauttavaa, vaikka töitä onkin aika paljon.

Jaa juttu: