Pitäjäseurojen yhteistoiminnan tulos

Järviseudun Sanomia julkaisee Järviseudun Mediatalo Oy. Se on vuokrannut omistajaltaan Järviseutu-Seuralta liikehuoneiston Lappajärven Maneesintieltä.

Julkaistu:

Aihe:

Järviseudun Sanomat perustettiin 55 vuotta sitten. Kun sen syntyvaiheita selostaa, pitää ensin lähteä liikkeelle pitäjäseuroista. Nykyään pitäjäseuroja usein kutsutaan kotiseutuyhdistyksiksi ja niiden toimintaa kotiseututyöksi.

Järviseudun historia -teoksessa kerrotaan, että Lappajärvelle perustettiin pitäjäseura vuonna 1947 eli 70 vuotta sitten. Viimeistään 1950-luvulla sellaiset oli perustettu myös Alajärvelle, Evijärvelle, Kortesjärvelle, Lehtimäelle, Soiniin ja Vimpeliin, eli historiallisen Järviseudun kaikkiin seitsemään pitäjään.

Syksyllä 1961 pitäjäseurat perustivat yhteistyöelimekseen Järviseutu-toimikunnan. Myöhemmin nimeksi vaihdettiin Järviseutu-Seura. Sen ja samalla Järviseudun Sanomien alkuvaiheista kerrottaessa keskeisin teos on Heikki Junnilan kirjoittama 30-vuotishistoriikki Järviseutu-Seura 1961–1991.

Maaliskuun kokouksessaan 1962 Järviseutu-toimikunta päätti ryhtyä julkaisemaan uutta pitäjälehteä vuoden 1963 alusta lähtien. Lehden nimeksi hyväksyttiin Järviseudun Sanomat. Pitäjäseurat olivat aikaisemminkin tehneet yhteistyötä kustannustoiminnassa, sillä 1950-luvulla ne perustivat kerran vuodessa julkaistun Järviseudun Joulu -lehden.

Siihen aikaan Järviseudulla julkaistiin kahta paikallislehteä. Ne olivat vuonna 1937 aloittanut Järviseutu sekä Kotikunta, jonka oli vuonna 1955 perustanut vimpeliläinen Frans Takala. Järviseutu-toimikunta otti yhteyttä kumpaankin paikallislehteen. Kokouksessaan 1. lokakuuta 1962 se vahvisti maaliskuussa tekemänsä päätöksen ja perusti Järviseudun Sanomat -lehden. Siihen sulautettiin Kotikunta-lehti varoineen ja velkoineen.

Järviseudun Sanomien ensimmäinen näytenumero julkaistiin 11. lokakuuta 1962.

Lue lisää Järviseudun Sanomista 43/2017. Juhlanumerossa on muutakin asiaa lehdestä.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.