Yli- ja alisuorittajia

UUDET kunnanvaltuustot ovat pitäneet järjestäytymiskokouksia, mutta toden teolla työt alkavat nyt syyskuussa.

Ennen kuin alamme seurata valtuustojen päätöksentekoa, mieleeni juolahti kysymys, minkälaiseen tilaan edelliset valtuustot ovat jättäneet kunnat. Muutokset taloustilanteissa ovat valtuustokausien yli ulottuvia, hitaita prosesseja.

MONISTA tunnuslukuvaihtoehdoista otin kohteeksi konsernitaseen yli- tai alijäämän. Vilkaisin lähiseudun viiden kunnan tilinpäätöksiä viime vuodelta. Niitä ei tehdä aivan samalla sapluunalla, mutta koetin ynnätä lukuja yhteen.

Kuntakonserniin lasketaan kunnan lisäksi ne yhteisöt, kuten osakeyhtiöt, joissa kunnalla on määräämisvalta. Jos katsoisi pelkästään kunnan omaa taloutta, tarkastelun ulkopuolelle jäisivät tytäryhtiöt, jotka voivat tuottaa voittoa tai tappiota.

Toukokuussa 2015 voimaan tulleessa uudessa kuntalaissa korostetaan aikaisempaa enemmän konserninäkökulmaa. Konsernitaseen alijäämä otetaan myös yhtenä tekijänä huomioon arvioinnissa, aloitetaanko erityisen vaikeassa taloudellisessa asemassa olevan kunnan arviointimenettely eli niin sanottu kriisikuntamenettely.

ALUKSI pitää mainita se myönteinen asia, että vuonna 2016 jokainen viisi kuntakonsernia tuotti enemmän tai vähemmän ylijäämää. En kuitenkaan tarttunut viime vuoden ansioihin, vaan vuodenvaihteen saldoon konsernitaseessa, kaikkien menneiden tilikausien aikana kertyneisiin yli- ja alijäämiin.

Kuntakonserniin oli kerrytetty ylijäämää Kauhavalla 21,9 miljoonaa euroa, Alajärvellä 5,8 miljoonaa, Evijärvellä 3,3 miljoonaa ja Lappajärvellä 2,7 miljoonaa. Vimpelin konsernitaseesta löytyi kattamatonta alijäämää 0,4 miljoonaa euroa.

KUNNAT ovat erikokoisia asukasmääriltään. Niinpä jaoin jäämät väkiluvuilla. Tilastokeskuksen lukujen mukaan viime vuonna asukkaita oli Kauhavalla 16 599, Alajärvellä 9 899, Lappajärvellä 3 176, Vimpelissä 3 025 ja Evijärvellä 2 535.

Jakotuloksiksi sain, että konsernitason ylijäämää oli yhdellä kauhavalaisella 1 320 euroa, evijärveläisellä 1 300 euroa, lappajärveläisellä 860 euroa ja alajärveläisellä 580 euroa. Vimpeliläistä kohden alijäämää oli 140 euroa.

Siinä tilintekoa menneestä, uusilla valtuustoilla on omat haasteensa.

Tämä kolumni julkaistiin Järviseudun Sanomissa keskiviikkona 13.9.2017.

Mainos

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti

Ilmainen

isojako

digilehti

julkaistu