• Jamin ensimmäisen ja kolmannen vuosikurssin kokkiopiskelijat tutustuivat villiyrtteihin Kyrönniemessä toukokuun lopulla. Vetäjänä toimi luonto- ja ympäristöalan opettaja Petteri Karvinen.
  • Leena Franssila-Karvisen tontilla kasvaa paitsi puutarhan antimia myös useita villejä kasveja, joita perhe hyödyntää ruoanlaitossa monin tavoin.
  • Leena Franssila-Karvinen kokosi pihansa antimista kauniin annoksen, johon kuului siankärsämöä, vuohenputkea, voikukkaa ja suolaheinää, kermaviiliä, kuusenkerkkäsiirappia ja yrttisuolaa.
  • Jamin ensimmäisen ja kolmannen vuosikurssin kokkiopiskelijat ja opettaja Maarit Rauma tutustuivat luonnonkasveihin Kyrönniemessä toukokuun lopulla. Vetäjänä toimi luonto- ja ympäristöalan opettaja Petteri Karvinen.
  • Petteri Karvinen ja Jamin kokkiopiskelijoita Kyrönniemen rannassa.
  • Leena Franssila-Karvinen kokosi pihansa antimista kauniin annoksen.

Saappaiden alta löytyy purtavaa

Ulkona tarpoessaan tulee ajattelematta talloneeksi kymmenittäin syötäväksi kelpaavia kasveja. Suomessa luonnon antimien tunnistamisella ja hyödyntämisellä on pitkät perinteet, mutta viime vuosina levinneen hortoilun eli villiyrtti-innostuksen myötä ihmiset ovat tutustuneet pula-aikojen pakolliseen puuhaan uudelleen muutenkin kuin sienten ja marjojen osalta.

–Sitä ei näe, minkä ei tiedä olevan olemassa, kertoo kauppayrtti- ja kauppasienineuvoja Leena Franssila-Karvinen.

Franssila-Karvisen leikkimielinen Suomi 100 -tavoite on syödä sataa eri itse kasvatettua tai luonnosta kerättyä kasvia ja sientä kesän aikana.

–Vihreiden kasvisten tapaan valmistettavista villiyrteistä nokkonen on hyvä tapa aloittaa: sen tuntevat kaikki, se on varhainen ja siitä saa paljon ravinteita, kuten rautaa, valkuaisaineita ja C-vitamiinia. Toinen hyvä on vuohenputki, hän vinkkaa.

Nokkosesta kannattaa hänen mukaansa tehdä pinaatin tapaan mutta pinaattia maukkaampia ja ravinteikkaampia nokkoslättyjä tai -keittoa. Jos ravintoarvot eivät ole pääasia, nokkosen lehtiä voi myös kokeilla friteerata ja maustaa sokerilla.

Lue koko juttu 7. kesäkuuta yhdessä Järviseudun Sanomien numeron 23/2017 kanssa ilmestyneestä Kesäseudusta.

Jaa juttu: