Lappajärvellä tavallista enemmän angiinatapauksia

Julkaistu:

Aihe:

Lappajärven alueella on alkutalven aikana todettu huomattavasti tavallista enemmän angiinaa.

–Normaalioloissa esiin tulee yksittäisiä tapauksia viikossa, nyt tartuntoja todetaan viikossa kymmenkunta, päivystävä sairaanhoitaja Anne Vuorijärvi toteaa.

Angiina on melko tavallinen tauti etenkin lasten ja nuorten keskuudessa. Tässä poikkeavassa laajuudessa voidaan kuitenkin puhua paikallisesta epidemiasta.

Tartunnan saaneita on Lappajärven alueella yhteensä useita kymmeniä. Myös muualla Kaksineuvoisen alueella on tullut esiin joitakin yksittäistapauksia, mutta niiden yhteyttä Lappajärven epidemiaan ei voida vahvistaa.

–Paraikaa selvitetään tartuntojen laajuutta ja sitä, onko olemassa jotain tiettyä kohdetta – esimerkiksi päiväkotiryhmää tai koululuokkaa – joka voitaisiin hoitaa, Vuorijärvi kertoo.

Tavallisimmin angiinaan ei liity flunssaa. Angiina alkaa kurkkukivulla ja kuumeella, joka voi nousta korkeaksikin. Monesti kaularauhaset ja nielurisat ovat turvoksissa. Lisäksi kurkusta saattaa löytyä peitteitä.

Aina kurkkukipu ei kuitenkaan ole merkki angiinasta. Monesti tavanomainen flunssa alkaa nimenomaan kurkkukivulla. Vuorijärven mukaan tilannetta voi rauhassa ensin seurata kotona. Kurkkukipua voi ensi alkuun hoitaa esimerkiksi apteekista saatavilla desinfioivilla pastilleilla tai vedellä kurlaamalla.

Angiina todetaan joko sairaanhoitajan tekemällä pikatestillä tai laboratoriossa nieluviljelynä.

–Angiinassa jälkitautien riski on aina olemassa, joten on erittäin tärkeää ottaa määrätty kuuri loppuun asti. Tartuntavaaran vuoksi koko perheen on noudatettava tarkoin annettuja hygieniaohjeita, Vuorijärvi korostaa.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.