Sata selkeää ylpeydenaihetta

JOKAMIEHENOIKEUS, SAUVAKÄVELY, ASTIANKUIVAUSKAAPPI, ÄITIYSPAKKAUS. Tuttuja juttuja meille suomalaisille. Edellä mainitut asiat ovat ennen kaikkea suomalaisia sosiaalisia keksintöjä, joita ei edes sen suuremmin pohdi. Keksinnöt itsessään ja etenkin niiden vaikutus talouteen jäävät usein hoksaamatta. Ajoittain Suomessakin luetaan uutisia äitiyspakkauksen menestystarinasta. Esimerkiksi Skotlannissa, Kanadan Albertan provinssissa tai Yhdysvaltain Teksasin osavaltion Bearin piirikunnassa on jaettu äskettäin äitiyspakkauksia. Nerokkaaksi hehkutettu sikäläinen uutuus laatikkoineen päivineen on ensimmäisen kerran otettu Suomessa käyttöön sotien jälkeisenä pula-aikana. Alkuaikoina huoltolautakunta teki päätöksen siitä, millaisessa muodossa äitiyspakkaus annettiin hakijalle. Vaihtoehtoja oli kolme. Vuonna 1949 äitiysavustus laajeni ja kaikilla äidillä oli mahdollisuus saada äitiyspakkaus tuloista riippumatta.

Suomalaisten sosiaalisten innovaatioiden lähteille eli niiden taustoihin ja historiaan käyn aika-ajoin tutustumassa Ilkka Taipaleen toimittamaa kirjaa lukemalla. Sain kirjan sen toimittajalta itseltään omistuskirjoituksen kera heinäkuussa 2007 Vimpelin Saarikentällä pelatun julkkispesis-ottelun jälkeen. Kentällä taitojaan mittelivät Weikkolan Wapaa Waltio ja Suur-Pohjanmaa, riveissään liike-, järjestö- ja pankkialan vaikuttajia sekä kansanedustajia. Ottelutapahtumassa oli mukana myös esimerkiksi urheilijavieras – vaikkapa keihäänheittäjä Mikaela Ingberg.

Kirjassakin mainittu pesäpallo syntyi agraariyhteiskunnassa suomalaisen luovuuden ja sosiaalisen tarpeen eli lasten ja nuorten kasvatuksen ja yhdessäolon seurauksena.

Keksinnöt ja kirja sopivat hyvin satavuotiaan itsenäisen Suomen juhlintaan. Mietitäänpäs hetki, millainen Suomi olisi, jos ei olisi keksitty pyykkilaituria, tekstiviestiä, kirjastoa, peruskoulua, isyyslomaa, omaishoidon tukea, lämmintä ja maksutonta kouluruokailua, työeläkejärjestelmää, talkoita, saunaa tai vaikkapa Afrikan tähteä?

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Luodessaan maan ja ihmiset, miehen ja naisen Jumala sanoi ”Lisääntykää ja ottakaa maa valtaanne”, kirjoittaa Heino Tervanen hartauskirjoituksessaan.

Enkelit – Jumalan palvelijat 

MIKKELINPÄIVÄ on saanut nimensä Jumalan sotajoukon johtajan, arkkienkeli Mikaelin mukaan. Enkelit ovat Jumalan näkymättömiä palvelijoita.

Annie Laitila kehottaa yrittäjiä miettimään UNESCON Geopark-statuksen hyötyjä omaan asiakasvirtaan.

Status tuli – mitäs nyt? 

KRAATTERIJÄRVI Geopark -hankkeelle myönnetty vihreä kortti virallistetaan vasta toukokuussa, mutta työ hankkeen eteen alkaa jo

Tuomo Kotkanniemi kertoo seuraavansa Järviseudun tapahtumia aktiivisesti.

Muistoja Järviseudulta 

SEURAAN Järviseudun tapahtumia aktiivisesti. Aloitin Frans Takalan ollessa Kotikunta-lehden päätoimittajana. Lehti tehtiin ja painettiin Seinäjoen

Luodessaan maan ja ihmiset, miehen ja naisen Jumala sanoi ”Lisääntykää ja ottakaa maa valtaanne”, kirjoittaa Heino Tervanen hartauskirjoituksessaan.

Enkelit – Jumalan palvelijat 

MIKKELINPÄIVÄ on saanut nimensä Jumalan sotajoukon johtajan, arkkienkeli Mikaelin mukaan. Enkelit ovat Jumalan näkymättömiä palvelijoita.

Annie Laitila kehottaa yrittäjiä miettimään UNESCON Geopark-statuksen hyötyjä omaan asiakasvirtaan.

Status tuli – mitäs nyt? 

KRAATTERIJÄRVI Geopark -hankkeelle myönnetty vihreä kortti virallistetaan vasta toukokuussa, mutta työ hankkeen eteen alkaa jo

Tuomo Kotkanniemi kertoo seuraavansa Järviseudun tapahtumia aktiivisesti.

Muistoja Järviseudulta 

SEURAAN Järviseudun tapahtumia aktiivisesti. Aloitin Frans Takalan ollessa Kotikunta-lehden päätoimittajana. Lehti tehtiin ja painettiin Seinäjoen

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

Digilehti

Isojako 13.9.