Terveisiä Lehtipäiviltä

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

Suuret Lehtipäivät on merkittävin vuosittainen tapahtuma Sanomalehtien Liiton jäseninä oleville paikallislehdille ja lehtien yhteistyökumppaneille. Kahtena vuotena Lehtipäiville ovat voineet osallistua myös ne ilmaisjakelulehdet, jotka on hyväksytty Sanomalehtien Liiton jäsenlehdiksi. Jäseneksi hyväksymisen ehtona on, että ne sitoutuvat noudattamaan journalistisia käytäntöjä ja julkaisuperiaatteita. Lehtipäivät pidettiin viime viikolla Porvoossa.

Lehtipäiviltä saa paljon uutta tietoa media-alasta ja sen tulevaisuudennäkymistä. Useista puheenvuoroista varmistui, että paikallislehtien asema säilyy vahvana, koska ne ovat tärkeitä lukijoilleen. Oma paikallislehti välittää oman alueen tiedot pienimmätkin asiat huomioiden ja tämä tekee lehdestä lukijoilleen läheisen. Kaikkia näitä tietoja ei mistään muualta saa.
Paperilehden käytön vähenemistä tai loppumista on ennustettu jo pitkään. Paperilehden, eli printin, tulevaisuus näyttää kuitenkin edelleen vahvalta. Tämä sukupolvi haluaa lehden nimenomaan paperisena selailtavaksi, vaikka rinnalla on hyvä olla digitaalinen vaihtoehto tarvittaessa käytettäväksi.
Kehitystyötä pitää lehdissä tehdä koko ajan. Sanomalehtien some- ja Facebook-strategiat, digin haltuun ottaminen ja nuorten verkkolehti ovat nyt ajankohtaisia asioita lehtimaailmassa. Professori Nando Malmelin Aalto-yliopistosta sanoi, että lehden menestyminen perustuu siihen, että mediaorganisaatio pystyy jatkuvasti kehittämään uusia ideoita ja ratkaisuja sekä uudistamaan strategioita, liiketoimintamalleja ja toimintatapoja.
Postin suunnitelmat vaikuttavat keskeisesti lehtien jakeluun. Ensi vuoden postin jakeluhintoja ei ole lehdille vielä ilmoitettu, mutta toivoa sopii, että postimaksujen korotus pysyisi jotenkin siedettävässä suuruusluokassa. Postilain muutosesitys lähti lausuntokierrokselle maanantaina. Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner esittää, että viisipäiväinen postinjakelu säilyy maaseudulla. Varhaisjakelun alueilla kirjeenkanto saattaa rajoittua kolmeen arkipäivään. Harvaanasuttujen seutujen jakelun voisivat Postin sijaan tarjota erilaiset kuljetuspalveluita tarjoavat yritykset.
Lehtityöpajoissa pohdittiin lehtien sisältöjä, ulkoasu-uudistuksia ja verkkosivujen antia. Satojen lehtien joukosta löytyi hienoja ideoita. Järviseudun Sanomat on ainoa suuressa koossa ilmestyvä paikallislehti Suomessa, ja kyllä se tuossa joukossa näyttää vähän kömpelöltä. Silloin tällöin tulee lukijoilta toiveita lehden muuttamisesta tabloid-kokoon. Isossa sivukoossa on kuitenkin etunsa, sillä teksti mahtuu siihen isommalla ja mainokset näyttävästi. Sivukoosta riippumatta lehden kehitystyötä täytyy tehdä jatkuvasti.
Lehtipäivillä julkaistiin perinteisesti Paikallislehtikilpailun tulokset. Kerran viikossa ilmestyvistä paikallislehdistä voittajaksi tuli Kiuruvesi, toinen oli Uutis-Jousi ja kolmas Tyrvään Sanomat. Paras verkkolehti oli Iijokiseutu. Kaupunkilehtien sarjassa eli kotoisammin ilmaisjakelulehtien sarjassa voiton vei Uusi Rovaniemi, toiseksi sijoittui Tamperelainen ja kolmanneksi Epari.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.