Nuoriso innostui ulkoliikunnasta

Pokémon Go -mobiilipeli on saanut ihmiset liikkeelle. Hetkessä peli nousi valtavaksi hitiksi, joka kiehtoo etenkin lapsia ja nuoria, mutta yhä useampi aikuinenkin on siihen jäänyt koukkuun. Ulkona kuljeskelee nyt mykkiä, puhelinta keskittyneesti tuijottavia ihmisiä yksittäin tai ryhmissä.
Pelissä kohtaavat reaalimaailma ja virtuaalimaailma. Pelikenttänä on käytännössä koko maapallo, mistä hahmoja etsitään omasta ympäristöstä pallojen avulla. Pokémon Go -peli nousi äkkisuosioon, vaikka saman tyyppisiä liikuntaan perustuvia mobiilipelejä on ollut jo vuosia saatavilla. Syynä lienee se, että Nintendon Pokémonit ovat hahmoina tuttuja jo takavuosien suosikkipeleistä.
Uuden pelin hyvä puoli on se, että sitä pelataan ulkona liikkumalla paikasta toiseen. Eli huoli koneen ääressä sisällä kyyhöttävistä nuorista ei nyt pidä paikkaansa. Huonona puolena on se, että peli vie huomion niin tarkkaan, että ympäristön havainnointi jää vähäiseksi. Olen nähnyt videon, jossa kolme toisella kymmenellä olevaa poikaa ajavat pyörillään vauhdikkaasti suojatielle, mutta viimeisenä ajava heittää yhtäkkiä pyöränsä ja lähtee puhelintaan tuijottaen harhailemaan. Onneksi kuski sai pysäytettyä autonsa ajoissa.
Pelin sovellus pohjaa Googlen karttaohjelmaan. Hahmoja pyydystetään pallojen avulla ja näitä palloja voi keräillä poke-stoppien luona. Nämä poke-stopit sijaitsevat yleisten maamerkkien lähellä, kuten patsaiden, isojen rakennusten ja muiden kartassa olevien merkittävien kohteiden luona. Tämä on aiheuttanut huolta, kun runsasta liikkumista on ilmennyt myös siihen sopimattomien paikkojen alueella. Maailmalla on jo paikkoja, joissa pelaaminen ei ole sallittua. Pelaajien yleisöryntäys on kielletty esimerkiksi Auschwitz-Birkenaun keskistysleirimuseossa. Pelaamisen kieltäviä paikkoja ilmestyy varmasti myös Suomeen.
Paikkakunta, jossa olen viettänyt osan kesälomastani, on myös Pokémon Go -pelihuuman vallassa. Pelaajia on huomattavan paljon. Nuoret ajelevat pyörillä pitämättä sarvista kiinni, katsovat puhelintaan ja metsästävät hahmoja. Pelaajia on kirjaston edessä, kaupungintalon edessä, patsaiden luona. Myös kirkon luona on poke-stoppi. Paikkakunnan kirkkoherra muistutti, että hautausmaalla ja kirkon ympäristössä saa toki liikkua, mutta sen arvoon kuuluvalla tavalla. Kirkkomaalla ei saa pyöräillä eikä liikkua yöaikaan, sillä yöllä liikkuminen aiheuttaa hälytyksen. Haamu-Pokémoneja pyydystetään nimenomaan yöllä.
Kansan luovuus peli-innon soveltamisessa on jo puhjennut kukkaan. Näitä ovat muun muassa Mustikka Go – ja Koirankakka Go -pelit. Mustikka Gossa metsästetään nimensä mukaisesti mustikoita. Omistajienhan pitäisi kerätä koiriensa kakat muovipussiin ja viedä pois, ja Koirankakka Go -pelissä pelaaja bongaa keräämättä jätettyjä koirankakkoja puhelimella, ottaa niistä valokuvan, sekä poimii kakat pussiin! Mitä muuta pelin tiimoilta vielä keksitäänkään, se nähdään pian.
Varmasti Pokémon Go -villitys laantuu aikanaan uusien keksintöjen tieltä. Muistatteko takavuosina suositun Tamagotchi-virtuaalilemmikin? Sitä piti hoitaa ja ruokkia säännöllisin väliajoin tai se kuoli. Kova huoli oli lapsilla niiden hoitamisesta. Nyt kaikki Tamagotchit taitavat olla vainajia.
Maritta Raudaskoski
maritta.raudaskoski@jarviseudunsanomat.fi

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Oppilaat ja henkilökunta ovat saaneet syksyn aikana koulutusta kuvaukseen. On pohdittu valokuvauksen tekniikkaa ja kuvausta taiteena

Viikon 39 luetuimmat!

VIIKOLLA 39 lukijoita kiinnosti Tomi Niskasen luopuminen Vedon pelijohtajuudesta. Myös hopeamitalijuhlat Lakis Areenalla kiinnostivat! Katso

Oppilaat ja henkilökunta ovat saaneet syksyn aikana koulutusta kuvaukseen. On pohdittu valokuvauksen tekniikkaa ja kuvausta taiteena

Viikon 39 luetuimmat!

VIIKOLLA 39 lukijoita kiinnosti Tomi Niskasen luopuminen Vedon pelijohtajuudesta. Myös hopeamitalijuhlat Lakis Areenalla kiinnostivat! Katso

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

Digilehti

Isojako 13.9.