Liput liehuvat

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

Liput liehuvat
Tänään keskiviikkona Suomen liput liehuvat saloissa kansallisen veteraanipäivän kunniaksi. Sitä on vietetty ensimmäisen kerran vuonna 1987, jolloin itsenäinen Suomi täytti 70 vuotta.
Kansallinen veteraanipäivä on sama kuin Lapin sodan päättymispäivä vuonna 1945. Tuo on viimeinen päivä, jolloin Suomi oli sodassa.
Veteraanipäivänä ollaan rauhan asialla. Siksi kansalliseksi veteraanipäiväksi onkin valittu sodan päättymispäivä. Ohjelmistossa ei ole suuria ohimarsseja eikä paraateja, vaan itsenäisyyden puolustajien uhrauksia kunnioittavia, arvokkaita tilaisuuksia. Valtakunnallinen pääjuhla pidetään Oulussa ja juhlia on myös Järvi-Pohjanmaalla ja Järviseudulla. Kauhavalla on veteraanipäivän hartaus sankarihaudoilla.
Veteraanien keski-ikä on yli 90 vuotta. Viime vuoden tilaston mukaan veteraaneja oli 26 000 henkilöä, mutta heidän korkean ikänsä takia joukko harvenee nopeasti. Veteraanikeräyksiä tehdään edelleen. Niillä järjestetään veteraaneille monenlaista apua ja palvelua. Sitä tarvitsevat erityisesti kotona asuvat veteraanit, mutta yhteiskunnan on turvattava heille myös hoivakotipaikkoja, sitten kun kotona ei enää pärjää.
Tilaisuuksiin osallistuvien veteraanien joukko on vuosi vuodelta pienempi. Muistoa ja perinnettä vaalii nuorempi sukupolvi. Päivän yhtenä tarkoituksena onkin siirtää veteraanitietoisuutta ja -perinnettä nuoremmille sukupolville. Laulun sanoin: ”Himmetä ei muisto koskaan saa.”
Maritta Raudaskoski

Mainos

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.