Pahan päivän varalle

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

Olin viikko–pari sitten SPEKin eli Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön järjestämällä kurssilla, jossa koulutettiin väkeä kyläturvallisuusteeman puitteissa. Päivän aikana puhuttiin paljon paloturvallisuudesta, poikkeustilanteisiin varautumisesta ja muistakin tärkeistä asioista.
Oletko tiennyt, että kotoasi pitäisi löytyä ruokaa ja vettä muutamaksi päiväksi, jos sattuisi tulemaan jokin poikkeustila? Kolmekin päivää vaikkapa ilman sähköä on pitkä aika, etenkin jos eletään talviaikaa, eikä taloudesta löydy tulisijaa tai muulla kuin sähköllä toimivaa lämmönlähdettä. Ajatelkaa, pihalla tulipalopakkanen, ja patteri kylmä kuin ruumiin otsa, vaikka kuinka kytkintä napsuttelisi. Elementtikerrostalo viilenee ”korsholmaksi” eli noin kymmeneen asteeseen 36 tunnissa, jos pakkasta on 20 astetta. Kyllä siinä itku tulee, jos sattuu asumaan vielä vanhassa, huonosti eristetyssä tuulenpesässä.
Entä, jos vielä menee vesikin poikki? Yleensä se menee, jos sähkökatkos kestää muutaman tunnin. Onko itselläsi aina puhdasta juomavettä astiassa? Tiesitkö, että juomavettä ja muita juomia tarvitaan 16 litraa henkeä kohden viikoksi? Entä milläpä huuhtelet vessanpytyn? Ei muuta kuin pihalle toimittamaan tarpeet lumihankeen, siellä sitten naapurin kanssa käydään saman puskan alla kykkimässä.
Onneksi kumminkin asutaan maalla, kaupungissa tuokin on vähän vaikeampaa… Kun koirien kikkareistakin jo tulee niin iso itku, niin miltäpä tuntuisi sitten alakerran Reiskan jätökset pyörätelineen kupeessa.
Ruokaa keskivertoperheellä saattaa olla paljonkin kaapissa, mutta kuinka siitä valmistetaan kunnon ateria, jos ei ole hellassa sähköjä? Löytyykö teiltä vaikkapa trangia? Ja jos löytyy, niin onko siihen polttonestettä? Kesäaikana voi mennä vaikka terassin kaasugrillin ääreen ruokaa laittamaan ja miksei talvellakin, jos kaasua on vielä pöntössä jäljellä.
Älykännykkä pysyy toimintakunnossa pari päivää ja stamina-tilaan säädettäessä vähän kauemmin. Powerpackit antavat niillekin lisäaikaa, mutta vain, jos ne on muistanut ladata täyteen virtaa. Autolla onneksi pääsee liikkeelle, vaikka sähköt olisivatkin poikki ja samalla siinä ajellessa voi myös ladata kännykän autolaturilla. Toivottavasti muistit muuten tankata, sillä huoltsikan pumput tuskin ovat käsi- tai hevoskäyttöisiä. Ja vaikka olisivatkin, niin tuskin niitä seteleitä kannattaa pimeälle maksupäätteelle yrittää tyrkyttää.
Eikä se teppiksenkään pumppu varmaan heruisi bensaa antamaan vaikka sitä vähän pusuttaisi, niin kuin siinä mainoksessa. Tai voihan sitä tietenkin kokeilla, ihminen venyy hätätilanteessa aika pitkälle.
Muistetaan myös hankkia paristot taskulamppuihin ja radioon. Viranomaistiedotteet välittyvät hätätilanteessa parhaiten sitä kautta. Ja mikä tärkeintä, muistetaan käydä katsomassa, kuinka pärjää se naapurin vanha Selema-mummeli kissinsä kanssa. Naapuriapu kunniaan!
Toivottavasti tämä antoi hieman ajattelemisen aihetta. SPEKin nettisivustolta löytyy hyvä luettelo, mitä kaikkea pitäisi muistaa varata poikkeustilannetta varten. Kannattaa käydä tutkailemassa, kaiken varalta.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.