Terveisiä Hvarin saarelta

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

Kroatiasta on tullut suomalaisturistien suosikki viime vuosina. Leppoisat ihmiset, kohtuullinen hintataso ja mahdollisuudet monenlaiseen näkemiseen ja tekemiseen lienevät muutamia syitä suosioon.
Lomailin hyvässä seurassa Euroopan aurinkoisimmalla saarella Hvarilla viime viikolla. Leppeässä Välimeren ilmastossa tunnelma oli rauhallinen, eikä turisteja ollut tungokseksi asti.Kiihkein sesonki Hvarilla alkaa lähiviikkoina. Sitä odotellessa saaren pääkaupungissa Hvarissa tehtiin viime hetken valmisteluja: uusittiin kiveyksiä, istutettiin kukkia, maalattiin aitoja. Moni etenkin pienemmistä ravintoloista oli vielä visusti kiinni, mutta suljettujen ovien takana epäilemättä valmistauduttiin tuleviin turistivirtoihin. Erään ravintolan tarjoilija kertoi, että kesällä heillä käy päivässä jopa 1 200 ruokailijaa. Syksyllä Hvar hiljenee. Silloin jututtamamme tarjoilija lähtee vanhempiensa maatilalle töihin.
Hvarin venesatamassa kellui viime viikolla lähes pelkästään kalastajien veneitä. Suuret huvipurret saapuvat satamaan kesän edetessä ja tuovat pieneen kylään huvittelunhaluista purjehtijakansaa. Samaan tahtiin lisääntynee myös kaupungin yöelämä, josta me emme saaneet näkö- tai kuulohavaintoja. Kivisillä uimarannoilla, huikaisevan sinisen veden äärellä, aurinkotuolit odottivat tulijoita. Huonojalkaiset eivät rannoille helposti pääse, sillä niistä monille laskeuduttiin jyrkkiä kiviportaita pitkin.
Kaupungin ulkopuolella alkoivat oliivi- ja viinirypäleviljelmät. Maatalouskoneita tai eläimiä ei pelloilla näkynyt. Kissoja ja koiria sen sijaan näkyi Hvarin kaduille kuljeskelemassa. Määrätietoisesti askeltavilla koirilla oli pannat kaulassa ja ne olivat hyvinvoivan näköisiä.
Myöhemmin kesällä saari kietoutuu intensiiviseen laventelin tuoksuun, kun kukinta pelloilla alkaa. Siihen asti laventelia on saatavilla matkamuistoksi pienissä tuoksupusseissa. Mikään shoppailijan paratiisi historiallinen kaupunki ei ole: paikallista valuuttaa (kuna) kului lähinnä syömiseen. Ostosten teko jäikin viimeisen päivän varaan, kun palasimme aurinkoiselta saarelta Splitiin paluulentoa varten. Kroatian toiseksi suurimmassa kaupungissa, Adrianmeren rannalla, turisteja liikkui erityisesti Diocletianuksen palatsin ja sitä ympäröivän keskiaikaisen kaupungin sokkeloissa. Viehättävillä kapeilla kujilla ja ikivanhoissa kivirakennuksissa nököttävät ravintolat ja matkamuistomyymälät kilpailevat turistien kunista.
Liikuttiinpa sitten Hvarin somien kivitalojen tai Splitin kerrostalojen paikkeilla, liehuivat pyykit korkeuksissa ikkunoiden väliin viritetyillä naruilla. Kerrostalon pihassa Splitin keskustan lähellä lapsijoukko pelasi jalkapalloa. Rangaistuslaukauksen ampui maaliin pikkutyttö hienon harhautuskuvion jälkeen. Kun lapset tuulettivat syntynyttä maalia, alkoi jossakin soida kirkonkellot.

Jätä kommentti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.