Lukijan mielipideartikkeli:

Äänestätkö?

Suomessa yleinen äänioikeus on ollut voimassa jo ennen maan itsenäisyyttä. Vuonna 1906 lokakuussa voimaan tullut valtiopäiväjärjestyksen mukaan kaikilla oli yleinen ja yhtäläinen oikeus äänestää, eikä se enää ollut kiinni sosiaalisesta asemasta tai sukupuolesta. Suomalaiset naiset pääsivät äänestämään ensimmäisenä maailmassa keväällä 1907 pidetyissä eduskuntavaaleissa.
Miten me suomalaiset nykyään käytämme äänioikeuttamme? Lappajärvellä viime kirkollisvaaleissa äänestysprosentti oli reippaasti maan keskiarvon yläpuolella ollen 35,8 (15,5), kunnallisvaaleissa äänesti 71 prosenttia (58,2) äänioikeutetuista, edellisissä eduskuntavaaleissa puolestaan 74,4 prosenttia (70,5). Suluissa vastaavat luvut valtakunnan tasolla.
Olemme siis melko hyvin tällä alueella käyttäneet äänioikeuttamme verrattuna koko maahan. Se on hyvä, nimittäin vain äänestämällä saamme ehdokkaamme läpi meitä edustamaan. Ja sillä on väliä, kuka meidän asioitamme eduskunnassa ajaa.
Anna siis äänesi vaikuttaa eduskuntavaaleissa!

Lue lisää

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.