Hupenevat lumet

Julkaistu:

Kategoria:

,

Hiihtolomaviikkoa vietetään Järviseudulla lauhassa säässä. Lumihanget hupenevat silmissä ja jäät peittyvät sohjon alle. Talviliikunnan harrastajia ja muita pakkaskelistä nauttivia helmikuiset vesisateet ärsyttävät. Talvisten tapahtumien järjestäjille päiväkausia leutona jatkuvat kelit aiheuttavat ylimääräistä stressiä. Esimerkiksi sunnuntain Kraatterihiihto Lappajärvellä jouduttiin siirtämään järven jäältä Hernesniemen pururadalle. Samoin kävi viime lauantaina Evijärvellä, jossa sivakoitiin Kettusaarihiihto. Monessa lapsiperheessä joudutaan hiihtolomaviikolla tosissaan ideoimaan tekemistä jälkikasvulle, kun lumileikit ja liikunta-aktiviteetit eivät onnistu toivotulla tavalla.

Optimistit näkevät lumen alta vähitellen paljastuvan vihreyden ennakoivan aikaista kevättä. Ja totta tosiaan – ensimmäiset muuttolinnut ovat jo saapuneet Suomeen. Ulkosaaristossa on tavattu runsaasti haahkoja. Bongarit ovat nähneet myös uuttukyyhkyjä, merihanhia ja mustavariksia. Lounais-Suomessa on kuulemma nähty ensimmäiset västäräkitkin. Leuto talvi on aiheuttanut myös sen, että monet perinteiset muuttolinnut ovat jääneet talvehtimaan Suomeen.

Ovatko vanhat kunnon pakkastalvet korkeine nietoksineen pysyvästi ohi? Asiantuntijat tietävät, että etenkin Etelä-Suomessa lumen määrä hupenee: lumiset päivät saattavat tällä vuosisadalla vähentyä alle puoleen nykyisestä. Pohjoisessa lunta vielä piisaa, mutta tutkijoiden mukaan pysyvän lumipeitteen tulo siirtyy siellä nykyistä myöhemmäksi.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.