Lukijan mielipideartikkeli:

Nuorisotakuusta senioritakuuseen

Suomi ikääntyy. Väestöennusteiden mukaan yli 75-vuotiaiden määrä kaksinkertaistuu muutamassa vuosikymmenessä. Vuonna 1955 Suomessa oli 20 sata vuotta täyttänyttä, 2013 sadan vuoden ylittäneitä oli jo 706 henkeä. Vaikka väestö ikääntyy, niin ikäihmiset ovat yhä parempikuntoisia ja kantavat kortensa yhteiskunnan kekoon vielä eläkkeellä ollessaankin.
Seniorit tekevät paljon vapaaehtoistyötä perhepiirissä ja erilaisissa yhdistyksissä. He toimivat omaishoitajina, he hoitavat lapsenlapsia, he ovat yhdistysaktiiveja. Heille tämä ei ole pelkkää työtä, vaan myös ilo ja siihen liittyy halu auttaa ja olla hyödyksi. Sen lisäksi he siirtävät hiljaista tietoa ja viisautta seuraaville sukupolville, kuten jo aikojen alusta ovat tehneet.
Eläkkeelle siirrytään yhä terveempinä sekä hyväkuntoisina ja aktiivisina. Ja sellaisina halutaan myös pysyä. On vitsailtu, että ollapa 8-kymppisen elämänkokemus ja 2-kymppisen fysiikka. Tämä aika voi olla lähempänä kuin arvaammekaan. Lääketiede kehittyy ja teknologistuu hurjaa vauhtia ja erilaiset keinoelimet ja -nivelet tuovat pian nuoruuden jokaisen ulottuville. Suomessa 3D-tulostusta käytetään jo lääketieteessä erilaisten implanttien ja proteesien teossa. Maailmalla on jo onnistuttu tulostamaan verisuonia ja sydänlihasta. Nämä lääketieteen edistysaskeleet tulevat vaikuttamaan merkittävästi elämänlaatua parantaen.
Viime syksynä saatiin aikaan tarpeellinen eläkeuudistus. Nyt yhä tärkeämpää olisi miettiä, miten työnantajia kannustetaan pitämään yli viisikymppiset töissä ja miten työelämässä jaksettaisiin pidempään? Nuorilla on nuorisotakuu; tarvittaisiinko senioritakuu seniorityöpaikkojen ylläpitämisessä? Voisivatko tässä auttaa esimerkiksi osa-aikatyö ja joustavat työajat? Myös hyvää johtamista ja ilmapiiriä tarvitaan.
Aktiivisten ja hyvinvoivien ikäihmisten keskellä elää toinenkin totuus. Keskuudessamme elää aina ihmisiä, joiden ongelmat eivät ratkea uusia työpaikkoja luomalla tai työuria pidentämällä. On pienellä eläkkeellä sinnittelevät seniorit. On köyhyyttä, sairautta ja kipuja, on huolta toimeentulosta ja läheisistä. On paljon yksinäisyyttä. Tämä on monelle arkipäivää. On muistettava pitää huolta myös näistä vähempiosaisista. Senioritakuu voisi tarkoittaa myös sitä, että ihmiset uskaltavat vanheta luottaen, että huolta pidetään. Tarvitaan yhteiskunnan turvaverkkoa, mutta tarvitaan myös läheisten ja omaisten turvaverkkoa. Pelkästään yhteiskunnalle huolenpitoa ei voi ulkoistaa. Ei edes senioritakuun nimissä.

Lue lisää

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Tuomo Kotkanniemi kertoo seuraavansa Järviseudun tapahtumia aktiivisesti.

Muistoja Järviseudulta 

SEURAAN Järviseudun tapahtumia aktiivisesti. Aloitin Frans Takalan ollessa Kotikunta-lehden päätoimittajana. Lehti tehtiin ja painettiin Seinäjoen

Tuomo Kotkanniemi kertoo seuraavansa Järviseudun tapahtumia aktiivisesti.

Muistoja Järviseudulta 

SEURAAN Järviseudun tapahtumia aktiivisesti. Aloitin Frans Takalan ollessa Kotikunta-lehden päätoimittajana. Lehti tehtiin ja painettiin Seinäjoen

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

Digilehti

Isojako 13.9.