Maidontuottajat ahtaalla

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

Maidon tuottajahinnan lasku on kova isku alueemme karjatiloille.
Valiolainen Maitosuomi on muiden Valion osuuskuntien tapaan laskenut tuottajahintaa kuluvan kuun alussa. Pudotus on viisi senttiä litralta; maidon perushinta tuottajalle on nyt 35 senttiä litralta.
Syyt hinnan laskuun löytyvät niin itänaapurista kuin kotimaasta: Venäjän tuontikiellosta ja kotimaisen ostovoiman heikkenemisestä. Edellisen kerran tuottajahintaa laskettiin viime syksynä kuudella sentillä.
Karjatiloilla huonot uutiset merkitsevät investointien pistämistä jäihin. Uhkana on, että ne tilat, jotka suinkin pystyvät, laittavat karjansa teurasautoon ja lopettavat tuotannon. Huolestuttavin tilanne on isoja investointeja hiljattain tehneillä tiloilla, joilla tarvittaisiin jokainen sentti isojen velkojen lyhentämiseen.
Alueemme maatiloilla tehtiin viime vuonna tavallista ahkerammin sukupolvenvaihdoksia. Syynä siihen oli ensisijaisesti tukiehtojen kiristyminen tämän vuoden alusta. Juuri näitä nuoria karjatilojen isäntiä ja emäntiä tuottajahinnan aleneminen kirpaisee kovimmin.
Isäntäväki ei pysy leivässä eikä tila pystyssä pelkän maauskon voimalla. Tehdystä työstä tulisi saada myös jonkinlaista palkkaa.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.