Sosiaaliton media

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

Viimeisen kymmenen vuoden aikana sosiaalisen median suosio on kasvanut hurjasti. Tarjolla on useita erilaisia kanavia ja palveluja omien ajatusten ja elämän esille tuomiseen. Monelle näistä kanavista onkin tullut jo luonnollinen osa jokapäiväistä elämää.

Sosiaalinen media on tuonut mukanaan paljon hyvää. Se on helpottanut yhteydenpitoa kaukana asuvien ystävien kanssa, tuonut yksinäisille mahdollisuuksia vaihtaa ajatuksia muiden kanssa ja mahdollistanut reaaliaikaisen tiedon jakamisen ja välittämisen.

Älypuhelinten yleistyessä olen kuitenkin huomannut ilmiön, jota voisi kutsua tyhjien hetkien täyttämiseksi sosiaalisella medialla. Harvoin kaupungilla tai koululla liikkuessa enää näkee nuoren ihmisen vain istumassa ja katselemassa maailman menoa. Yksinäiset hetket ja odottaminen käytetään nykyään puhelimella tai tabletilla internetin selailuun. Aina tähän ei tarvita edes yksinäistä hetkeä, vaan sosiaalinen media tuntuu hallitsevan myös silloin, kun ystäviä tavataan kasvokkain.

Talvella pääsin kuin vahingossa todistamaan aiheeseen liittyvää ihmiskoetta. Aktiivisesti sosiaalisessa mediassa toimiva ystäväni joutui vaihtamaan älypuhelimensa muutamaksi kuukaudeksi tavalliseen puhelimeen. Vanhassa puhelimessa ei ollut nettiä, joten sosiaalisen median ja uutispalvelujen tarjoama reaaliaikainen tieto, WhatsApp-keskustelut ja muut internetin tarjoamat palvelut olivat auttamattomasti ystäväni tavoittamattomissa silloin, kun tietokone ei ollut lähettyvillä.

Ensijärkytyksestä selvittyään ystäväni kertoi tunteneensa olonsa vapautuneeksi. Koska puhelimessa ei ollut nettiä, sitä oli turha kaivaa edes esille tylsän hetken koittaessa. Oli pakko alkaa tutkailla, mitä kaikkea ympärillä tapahtuu ja sosiaalisen median aiemmin viemä aika säästyi johonkin tärkeämpään. Muutamassa päivässä uuteen “somettomaan” elämään tottui ja se alkoi tuntua jopa paremmalta.

Tämän kirjoituksen myötä haastan kaikki tuijottamaan vähemmän tietokoneen tai puhelimen näyttöä ja keskittymään enemmän siihen, mitä ympärillä tapahtuu. Jokaista hienoa hetkeä ei tarvitse ikuistaa valokuvaamalla tai jakaa sosiaalisessa mediassa. Joskus voi vain nauttia.

Jätä kommentti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.