LAITEPILATES on kansainvälisesti suosittu laji ja sen suosio on räjähdysmäisesti kasvanut viime vuosien aikana myös Suomessa. Harva tietänee, että laitepilateksen tarina on alkanut jo 1900 luvulla, hyvin poikkeuksellisissa olosuhteissa.
–Ensimmäisen maailmansodan aikana saksalainen Joseph Pilates toimi Isle of Man -saaren vankileirillä vankien kuntouttajana. Tuolloin hän keksi hyödyntää sairaalasängyissä olleita jousia vastuksena harjoittelussa ja siitä sai alkunsa ensimmäinen versio Reformer-laitteesta, kertoo Sonja Peltokangas.
Laitepilatekseen Sonja kertoo tutustuneensa pilates-ohjaajakoulutuksen aikana vuonna 2022 ja heti alusta asti oli selvää, että pilates-laiteohjaajakoulutus olisi opintojen seuraava askel.
–Opiskelujen viimeisenä päivänä pääsimme tutustumaan laitepilatekseen ja se vei mennessään saman tien, koska huomasin, että pääsin siinä omaan kehooni paljon paremmin kiinni. Olen pian jo kaksikymmentä vuotta harrastanut pilatesta ja laitteet tuovat tähän huomattavasti lisää syvyyttä ja monipuolisuutta.
Sonja on pitänyt mattopilatesta Vimpelissä nyt parin vuoden ajan. Pilates-laiteohjaajaksi hän valmistui tämän vuoden huhtikuussa.
–Pilateshan koostuu matto- ja laiteharjoittelusta, vaikka ne mielletään eri lajeina. Mutta mikäli pilates on itselle vieras laji, voi laitepilateksesta olla jopa helpompi aloittaa, koska laite ohjaa tekemään liikkeet oikein oikeilla lihasryhmillä. Voisin suositella aloittamaan siitä myös silloin, jos on jotain kehollisia haasteita.
Laitepilates näillä leveysasteilla on todellinen harvinaisuus. Tunteja tarjoavia pilatesstudioita löytyy lähinnä isommista kaupungeista kuten Vaasasta, Tampereelta, Jyväskylästä, Oulusta, Kuopiosta, Turusta ja pääkaupunkiseudulta.
–Suosio on kasvanut niin valtavasti, että osaavista ohjaajista on pulaa. Syy suosion kasvuun löytyy varmasti siitä, että asiakkaat ovat huomanneet laitepilateksen tuovan vahvuutta ja voimaa koko kehoon. Pilateshan on koko keholla tehtävää harjoittelua. Myös yhä useammat huippu-urheilijat ovat ottaneet pilateksen osaksi omaa oheisharjoittelua, kertoo Sonja.
–Pidän laitepilatestunteja yksityis- ja Duo-tunteina pienryhmätuntien lisäksi. Se onnistuu, kun harjoitteita tehdään circuit-tyyppisesti. Reformerin lisäksi minulla on käytössä Cadillac-Tower, Wunda Chair ja Spine Corrector, joten tunnille pystyn ottaa maksimissaan neljä asiakasta yhtä aikaa, kertoo Sonja.
Harrastajia löytyy lähiseudulta useita
LAJIN pariin on jo löytynyt uskollisia harrastajia muun muassa Vetelistä, Vimpelistä ja Alajärveltä. Ystävykset Sara Ojajärvi ja Elina Rantalahti käyvät Sonjan ohjauksessa Duo-tunnilla.
Sekä Saralla että Elinalla on aiempaa kokemusta pilateksesta. Laitepilateksesta Elina kertoo haaveilleensa jo pitkään, mutta tuntui mahdottomalta ajatukselta lähteä sitä kokeilemaan satojen kilometrien päähän.
–Kun Sonja toi laitepilateksen Vimpeliin, tuntui kuin aivan erityinen siunaus olisi laskeutunut ylleni, naurahtaa Elina.
–Olen tullut tunnille selkäkipujen kanssa ja lähtenyt tunnilta ilman kipuja. Tämä on korjannut kehoni puolieroja huomattavasti, tunnen sen esimerkiksi ilman ja tilan tunteena kehossa. Itse näen tämän erityisesti pitkävaikutteisena harjoittelumuotona.
Sara kertoo tulleensa tunnille Elinan houkuttelemana.
–Alkuun kyllä epäröin ja kysyinkin, että voiko ohjaukseen tulla, jos ei ole aivan elämänsä kunnossa. Minulle kerrottiin, että ilman muuta voi tulla ja onneksi tulin! Oman kokemuksen perusteella en keksi ketään kuka tästä ei hyötyisi ja tämä todella sopii kaikille ja kaiken tyyppisille kehoille. Muistan, kun ensimmäisen tunnin jälkeen tuntui, että olisin kasvanut viisi senttiä, nauraa Sara.
Keskiössä ydintuki
LAITEPILATEKSEN harjoitukset keskittyvät mattopilateksen tavoin ydintukeen, joka koostuu pakaran, keskivartalon ja lapatuen lihaksista.
–Jousivastus kehittää voimaa ja joustavuutta ja se edistää nivelten liikkuvuutta ja voitelua, ilman että se aiheuttaa liikaa rasitusta. Pilates sopii kaikille, kuntoutujista ammattiurheilijoihin nuorista ikääntyneisiin. Yksityis- ja Duo-tunneilla harjoitukset räätälöidään aina yksilön kuntotason ja tavoitteiden mukaan, sanoo Sonja.
–Liikkeiden avulla pystytään muun muassa parantamaan ryhtiä ja ehkäisemään sekä lieventämään selkä-, niska- ja hartiakipuja, joita tämän päivän ihmisillä on yhä enenevässä määrin. Harjoitukset parantavat myös tasapainoa ja koordinaatiota ja vahvistavat kehotietoisuutta Sonja kertoo.
Ohjaajalta vaaditaan hyvää fysiologian tuntemusta ja tarkkaa silmää.
–Laitepilates tuo nopeasti esiin asiakkaan kehon mahdolliset epätasapainot. Pitkät pilateksen matto- ja laiteohjaajakoulutukset on tuoneet vankan pohjan ohjaukseeni, mutta tämä on jatkuvaa opiskelua ja kouluttautumista vaativa ammatti. On tärkeää pysyä ajan tasalla ja syventää omaa osaamista. Siitä oikeastaan kyllä nautinkin, ettei tässä koskaan voi tulla valmiiksi. Pilates on elämänmittainen matka.