BAURZHAN ZHUMIN JA TANZILYA ITKULOVA asuvat Lappajärvellä Järviseudun ammatti-instituutin JAMIn opiskelija-asuntolassa. He lensivät viime vuonna syyskesällä kotikaupungistaan Kazakstanin Aqtöbesta ensin Istanbuliin ja sieltä Helsinkiin, josta matka jatkui JAMIlle hitsarin opintojen pariin.
Baurzhan Zhumin, 40, on opiskellut Kazakstanissa öljy- ja kaasualan mekaanikoksi ja sen lisäksi yliopistotason insinööriksi. Tanzilya Itkulovalla, 37, on kotimaasta sähkömekaanikon koulutus.
Hymyillen Baurzhan ja Tanzilya kertovat, että he halusivat nähdä maailmaa. Suomen neljä vuodenaikaa miellyttävät heitä, eikä talvellakaan ole liian kylmä. Kazakstaniin kesän kuumuus ja talven uskomaton kylmyys tulevat Venäjän aroilta. Suomessa on puhdasta, toisin kuin Helsingin kokoisessa Aqtöbessa, jossa saastunut ilma aiheuttaa asukkaille terveysongelmia.
– Täällä on niin hyvää ruokaa! Lihaan ei käytetä antibiootteja, kuten Venäjältä Kazakstaniin tulevassa kananlihassa. Eikä ruoka ei ole yhtä rasvaista kuin siellä, sanoo Tanzilya.
Lisäksi Lappajärven rauhallisuus miellyttää ja ihmiset ovat ystävällisiä.
PARISKUNTA puhuu hämmästyttävän hyvää suomea. He aloittivat kieliopinnot kotimaassaan kolme vuotta ennen Suomeen lähtöä. Baurzhan löysi netistä suomenkielenopettajan ja Tanzilya yritti opiskella YouTuben avulla, mutta se ei onnistunut. Baurzhan pyrki netin kautta Iisalmella olevaan ammattikouluun, mutta ei päässyt sisälle.
Sitten Tanzilya löysi netistä Petroskoissa asuvan hyvän suomenkielenopettajan, joka tiesi JAMIn. Baurzhan pyrki JAMIlle ja tuli hyväksytyksi. Tanzilya pyrki myös, vaikka epäilikin kielitaidon riittävyyttä.
Kolmen vuoden ajan Baurzhan ja Tanzilya valmistautuivat muuttoon tekemällä kolmea asiaa: työskentelivät ahkerasti ja säästivät rahaa muuttoon, opiskelivat suomen kieltä ja rukoilivat kysyen Jumalalta, onko tämä oikea ratkaisu.
SAATUAAN Lappajärvellä paperiasiat kuntoon pariskunta hankki auton, jolla on edullisempaa tehdä koulumatkat Vimpeliin. He ovat tyytyväisiä opettajaansa Toni Saloseen ja opiskeluympäristöön, jossa on oppimisen kannalta hyvä konekanta. Ainut miinus tähän mennessä on kieliopintojen lyhyys.
– Ei niin lyhyessä ajassa ehdi oppia kunnolla kieltä. Helluntaiseurakunnan kautta olemme saaneet ystäviä ja pääsemme puhumaan suomea. Harjoittelemme puhumista kaupassa, apteekissa, seurakunnassa ja naapureiden kanssa, luettelee Tanzilya ja sanoo, että ihmiset ovat Lappajärvellä mukavia.
KESÄ kuluu Lappajärvellä. Pariskunta on etsinyt aktiivisesti kesätöitä, mutta vielä ei ole löytynyt.
– Voimme tehdä mitä tahansa työtä, sanoo Baurzhan.
– Olemme vielä opiskelijoita, ja haluaisimme päästä tutustumaan työelämään suomalaisessa yrityksessä.
Työhön pääsyä varten pariskunta on valmistautunut hankkimalla tulityö- ja työturvallisuuskortin sekä ensiaputodistuksen. Huhtikuussa valmistuvat trukkikortti ja hygieniapassi.
Kun olen lähdössä, Baurzhan näyttää työpöydän yläpuolella ilmoitustaululla olevaa kuvaa omakotitalosta.
– Se on meidän unelma. Talo Lappajärvellä, sanoo Baurzhan ja hymyilee.
Aino Alppinen
Jamin opiskelijoista kolmasosa on kansainvälisiä
JAMILLA opiskelee vuosittain noin 1 000 opiskelijaa, joista Lappajärvellä noin 300. Luvussa ovat mukana Vimpelissä opiskelevat viitisenkymmentä opiskelijaa. Kansainvälisiä opiskelijoita on määrästä 30 prosenttia, ja he etenevät opinnoissaan muiden opiskelijoiden tahtiin, kertoo JAMIn rehtori Anu Raudasoja.
Kansainvälisiä opiskelijoita on lähes kaikilla aloilla, joita JAMI tarjoaa. Opiskeluaika määräytyy henkilökohtaisesti räätälöitävän osaamisen kehittämissuunnitelman HOKSin mukaan. Jos kokemusta alalta ei ole, opinnot kestävät kolme vuotta.
Raudasojan mukaan tarkkaa tietoa opiskelijoiden mahdollisesta alueelle jäämisestä ei ole. Pohjanmaan väestörakenne -tilasto osoittaa, että ulkomaan kansalaisten määrä on noussut. – Siitä voi päätellä, että ainakin osa opiskelijoista on jäänyt Järviseudulle, sanoo Raudasoja.